RAKOTT RIZS ZÖLDSÉGEKKEL ÉS MOZZARELLÁVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, sütő, szűrő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kimagozás, lerakás, párolás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál sós lében eltett kapribogyó
15 dkg fekete olajbogyó
6 db paradicsom
2 db zöldpaprika
15 dkg mozzarella sajt
35 dkg hosszúszemű fehér rizs
20 dl víz
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 kisebb piros chilipaprika
2 gerezd fokhagyma
3 fej hagyma
9 dkg reszelt parmezán sajt
ízlés szerint morzsolt oregánó
ízlés szerint őrölt cayenni bors
ízlés szerint só
ízlés szerint friss bazsalikomlevél

Elkészítés:

1. A rizst sós vízben megfőzzük (13-15 perc), leszűrjük, tálba tesszük.

2. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldpaprikát, és 10 percig sütjük.

3. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot és további 10 percig pároljuk.

4. Belekeverjük a kimagozott, felszeletelt fekete olajbogyót, a hideg vízzel leöblített kapribogyót, a felszeletelt chilit és a sót. További 1 percig főzzük.

5. Kivajazott tűzálló tálba simítunk egy réteg lecsöpögtetett rizst. Ráhalmozunk egy réteg párolt zöldséget. Beborítjuk szeletelt pizza-mozzarellával, meghintjük friss bazsalikomlevelekkel, morzsolt oregánóval és őrölt Cayenne-borssal.

6. A rétegezést addig folytatjuk, amíg tart a hozzávalókból. A tetejére reszelt parmezán sajtot hintünk és meglocsoljuk olajjal.

7. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük.

Könnyen meghámozható a paradicsom, ha az alját vagy a tetejét keresztirányban bevágjuk, egy pillanatra forrásban lévő, majd hideg vízbe mártjuk. Ilyenkor a paradicsomot kicsit megnyomva szinte „kiugraszthatjuk” a héjából.