BURGONYÁVAL ÉS GOMBÁVAL RAKOTT RIZS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, borsdaráló, kés, keverőtál, reszelő, sütő, tűzálló edény
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, lerakás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg csiperkegomba
50 dkg burgonya
40 dkg gömbölyű szemű rizs
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
½ csokor petrezselyem
7 és fél dl víz
4 evőkanál zsemlemorzsa
3 gerezd fokhagyma
6 dkg juhsajt

vagy

6 dkg pecorino sajt
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A burgonyát meghámozzuk, és vékonyan felszeleteljük. Ugyancsak vékonyan felszeleteljük a megtisztított csiperkegombát.

2. Kiolajozunk egy tűzálló tálat, és belefektetünk egy réteg burgonyát. Erre egy réteg gomba, majd rizs következik. Minden réteget megszórunk sóval, zúzott fokhagymával, reszelt sajttal és apróra vágott petrezselyemmel. Meglocsoljuk olajjal.

3. A rétegezést addig folytatjuk, amíg tart a hozzávalókból. Felöntjük a vízzel. Alufóliával befedjük és előmelegített, 180 fokos sütőben 50 percig sütjük.

4. A fóliát eltávolítva a tetejét megpirítjuk (célszerű a tetejét zsemlemorzsával meghinteni és olajjal meglocsolni).