ZÖLDSÉGES RIZSBOMBA BROKKOLIMÁRTÁSSAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: botmixer, kés, keverőtál, lábas, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, lerakás, párolás, pirítás, turmixolás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dl száraz fehérbor
50 dkg brokkoli
10 dkg lilakáposzta
40 dkg gömbölyű szemű rizs
20 dkg lágy sajt

vagy

20 dkg fontina sajt
5 dkg vaj
½ dl tejszín
10 dl zöldségalaplé
1 fej kockára vágott lilahagyma
1 fej kockára vágott hagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A brokkolit rózsáira szedjük, majd sós vízben megpároljuk.

2. 1 evőkanál olajon üvegesre pároljuk a lila hagymát. Hozzáadjuk a vékonyan felszeletelt vörös káposztát, és 5 percig kevergetve pirítjuk. Megsózzuk, felöntjük fél pohár levessel és megpároljuk.

3. 2 evőkanál olajon üvegesre pároljuk a hagymát, megszórjuk a rizzsel, és 1 percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük a borral, és addig főzzük, amíg a nedvesség el nem párolog.

4. Felöntjük a maradék levessel, és puhára pároljuk. Végül belekeverjük a kockára vágott fontina sajtot. Amikor a sajt elolvadt, a rizs felét kivajazott gömbölyű formába simítjuk. Ráhalmozzuk a párolt káposztát és beborítjuk a maradék sajtos rizzsel.

5. A brokkolirózsák kétharmadát a tejszínnel összeturmixoljuk.

6. A rizsbombát tálra borítjuk, körülöntjük a brokkolimártással, és brokkolirózsákkal díszítve tálaljuk.

ZÖLDSÉGERŐLEVES

1 db cukkini
2 szál póréhagyma
1 kisebb kockára vágott zellergumó
1 db burgonya
1 szál karikára vágott fehérrépa
2 szál karikára vágott sárgarépa
20 dl víz
1 db babérlevél
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
2 evőkanál olaj
1 fej kockára vágott hagyma
2 db hámozott, darabolt paradicsom
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint só

1. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, a pórét. 5 percig pároljuk.

2. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, a kockára vágott zellergumót és a felaprított petrezselymet.

3. Felöntjük a vízzel. Sóval, szemes borssal, babérlevéllel ízesítjük. A levest legalább 60 percet főzzük, majd leszűrjük.

4. A főtt zöldségeket más ételhez használjuk fel.