Húsos gombaleves tésztafedővel Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, gyúródeszka, kés, keverőtál, lábas, nyújtófa, serpenyő, sütő, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, habarás, hámozás, kikeverés, nyújtás, pirítás, sütés, szűrés, zúzás
Adag: 6 adag
vagy
Elkészítés:
1. A tyúkhúslevest egy lábosban éppen csak felforraljuk. Beletesszük a csirkemellet, a fokhagymát és a tárkonyt (1. kép), takarékra vesszük a lángot, és befedve 20 percig lassan főzzük, amíg a hús jól átfőtt. A húst kivesszük a levesből, s amikor már kihűlt, falatnyi darabokra vágjuk. A levest leszűrjük.
2. A vajat egy nagy serpenyőben közepes hőfokon megolvasztjuk. Beletesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk. 5-8 perc alatt aranybarnára pirítjuk, eleinte ritkán, később, ahogy a gomba színesedni kezd, egyre gyakrabban megkeverjük Hozzáadjuk a bort, néhány percig forraljuk, majd a serpenyőt elvesszük a tűzhelyről.
3. A lisztet egy kis keverőtálban nagyon lassan sűrű krémmé dolgozzuk a tejszínnel. Öntünk hozzá egy keveset a levesből, így sima folyadékot kapunk.
4. A levest felforraljuk egy nagy lábosban, hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd ismét felforraljuk. 3-4 percig hagyjuk lassan forrni, amíg a leves besűrűsödik, gyakran megkeverjük. Hozzáadjuk a gombát a levével együtt. Takaréklángon, nagyon lassan főzzük.
5. A vajastésztából 6 kört vágunk ki (2. kép), valamivel kisebb átmérőjűeket, mint a levesestányérok. A kerek lapokat sütőlemezre helyezzük, villával megszurkáljuk és 200 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.
6. Közben a csirkehúst beletesszük a levesbe, amit esetleg még fűszerezünk, és 10 percig lassan főzzük, hogy a leves jól átmelegedjen. Belekeverjük a petrezselymet. A levest előmelegített tálakba merjük, majd mindegyik tetejére teszünk egy tésztalapot. Azonnal tálaljuk.