Ferrarai makarónitorta Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, műanyagfólia, nyújtófa, reszelő, sütő, szita, szűrő, tésztafőző fazék, tortaforma, tűzhely
Eljárások: formázás, főzés, gyúrás, hűtés, kikeverés, lerakás, nyújtás, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, szitálás, szűrés, töltés
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. A tésztához tálba szitáljuk a lisztet és a sót. A vajat késpengével beledolgozzuk. Belekeverjük a tojások sárgáját.
2. A tésztát cipóvá formáljuk, műanyag fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.
3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
4. Kivajazunk és zsemlemorzsával behintünk egy 23 cm-es tortaformát.
5. A tészta kétharmadát lisztezett deszkán kinyújtjuk. Akkora körré formáljuk, hogy ki tudjuk bélelni vele a tortaforma alját és oldalát is.
6. A makarónit a szokásos módon, bő, forrásban lévő sós vízben al dente, azaz rugalmasra főzzük.
7. Lecsöpögtetjük, majd összekeverjük a húsmártás felével. A húsos makaróni felét a tésztára halmozzuk. Leöntjük a besamelmártással és megszórjuk egy réteg reszelt parmezán sajttal. Rásimítjuk a maradék húsmártást, majd a maradék makarónit. Reszelt sajttal meghintjük.
8. A maradék tésztát 23 cm-es körré nyújtjuk és befedjük vele a makarónit. A tésztaszéleket szorosan összenyomkodjuk, de a tetején lyukat fúrunk vagy villával megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz távozhasson.
9. 35-40 perc alatt aranysárgára sütjük.
10. Felszeletelés előtt 10 percig állni hagyjuk.
Besamelmártás
1. A tejet 90 fokosra melegítjük.
2. A vajat lábosban megolvasztjuk. Meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd felöntjük 1 dl tejjel. Csomómentesre keverjük.
3. Apránként felöntjük a maradék tejjel. Állandó keverés mellett besűrítjük (a legbiztosabb, ha habverőt használunk). Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Krémes állagúnak kell lennie.
4. A besamel az egyik legnépszerűbb alapmártás, sajttal, tojássárgájával, frissen vágott petrezselyemmel tovább fűszerezhetjük.
Húsmártás
1. A kolbász bőrét lehúzzuk, a húst összemorzsoljuk. Lábosba tesszük, hozzáadunk 3 evőkanál olajat, 3 gerezd zúzott fokhagymát, a zsálya- és rozmaringágat, a kétféle darált húst és 8-10 perc alatt barnára pirítjuk.
2. A megtisztított zöldségeket felaprítjuk.
3. Másik serpenyőben megforrósítjuk a maradék olajat és beletesszük a zöldségeket és a maradék zúzott fokhagymát. 5 percig pároljuk. Felöntjük a borral, és addig főzzük, amíg a nedvesség el nem párolog.
4. A kihűlt húsmasszát robotgépben pürésítjük, majd belekeverjük a boros zöldségmasszába a brandyvel együtt. 2 percig pároljuk, és felöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot. Sóval, borssal ízesítjük és félig lefedve kb. 2 órát főzzük. Időnként megkeverjük.
5. Másfél órányi főzés után belekeverjük a csíkokra vágott friss bazsalikomleveleket és megkóstoljuk, elég sós-e.
6. Minél tovább főzzük, annál érettebbek az ízek. Legalább 2 órát kell szánni a mártás főzésére.
7. A végén keverjük bele a vajat.