Ferrarai makarónitorta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, műanyagfólia, nyújtófa, reszelő, sütő, szita, szűrő, tésztafőző fazék, tortaforma, tűzhely
Eljárások: formázás, főzés, gyúrás, hűtés, kikeverés, lerakás, nyújtás, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, szitálás, szűrés, töltés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
1 csipet só
3 db tojássárgája
15 dkg hideg vaj
30 dkg liszt
A töltelékhez:
1 adag húsmártás
9 dkg reszelt parmezán sajt
½ adag besamelmártás
40 dkg makaróni
6 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

1. A tésztához tálba szitáljuk a lisztet és a sót. A vajat késpengével beledolgozzuk. Belekeverjük a tojások sárgáját.

2. A tésztát cipóvá formáljuk, műanyag fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.

3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

4. Kivajazunk és zsemlemorzsával behintünk egy 23 cm-es tortaformát.

5. A tészta kétharmadát lisztezett deszkán kinyújtjuk. Akkora körré formáljuk, hogy ki tudjuk bélelni vele a tortaforma alját és oldalát is.

6. A makarónit a szokásos módon, bő, forrásban lévő sós vízben al dente, azaz rugalmasra főzzük.

7. Lecsöpögtetjük, majd összekeverjük a húsmártás felével. A húsos makaróni felét a tésztára halmozzuk. Leöntjük a besamelmártással és megszórjuk egy réteg reszelt parmezán sajttal. Rásimítjuk a maradék húsmártást, majd a maradék makarónit. Reszelt sajttal meghintjük.

8. A maradék tésztát 23 cm-es körré nyújtjuk és befedjük vele a makarónit. A tésztaszéleket szorosan összenyomkodjuk, de a tetején lyukat fúrunk vagy villával megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz távozhasson.

9. 35-40 perc alatt aranysárgára sütjük.

10. Felszeletelés előtt 10 percig állni hagyjuk.

Besamelmártás

5 dl tej
6 evőkanál vaj
6 evőkanál liszt
ízlés szerint reszelt szerecsendió
ízlés szerint só

1. A tejet 90 fokosra melegítjük.

2. A vajat lábosban megolvasztjuk. Meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd felöntjük 1 dl tejjel. Csomómentesre keverjük.

3. Apránként felöntjük a maradék tejjel. Állandó keverés mellett besűrítjük (a legbiztosabb, ha habverőt használunk). Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Krémes állagúnak kell lennie.

4. A besamel az egyik legnépszerűbb alapmártás, sajttal, tojássárgájával, frissen vágott petrezselyemmel tovább fűszerezhetjük.

Húsmártás

180 dkg érett, hámozott paradicsom
3 szál olasz sertéskolbász
45 dkg darált sertéscomb
35 dkg darált marhahús
40 db friss, csíkokra vágott bazsalikomlevél
2 ág friss rozmaring
1 ág friss zsálya
5 dkg vaj
0.5 dl extraszűz olívaolaj
5 dl tej
3 dl száraz száraz fehérbor
1 dl brandy
2 szál apróra vágott szárzeller
2 szál apróra vágott sárgarépa
5 gerezd zúzott fokhagyma
1 fej apróra vágott hagyma
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

1. A kolbász bőrét lehúzzuk, a húst összemorzsoljuk. Lábosba tesszük, hozzáadunk 3 evőkanál olajat, 3 gerezd zúzott fokhagymát, a zsálya- és rozmaringágat, a kétféle darált húst és 8-10 perc alatt barnára pirítjuk.

2. A megtisztított zöldségeket felaprítjuk.

3. Másik serpenyőben megforrósítjuk a maradék olajat és beletesszük a zöldségeket és a maradék zúzott fokhagymát. 5 percig pároljuk. Felöntjük a borral, és addig főzzük, amíg a nedvesség el nem párolog.

4. A kihűlt húsmasszát robotgépben pürésítjük, majd belekeverjük a boros zöldségmasszába a brandyvel együtt. 2 percig pároljuk, és felöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot. Sóval, borssal ízesítjük és félig lefedve kb. 2 órát főzzük. Időnként megkeverjük.

5. Másfél órányi főzés után belekeverjük a csíkokra vágott friss bazsalikomleveleket és megkóstoljuk, elég sós-e.

6. Minél tovább főzzük, annál érettebbek az ízek. Legalább 2 órát kell szánni a mártás főzésére.

7. A végén keverjük bele a vajat.