SÜTŐTÖKÖS TORTELLI Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: fazék, gyúródeszka, karalábévájó, keverőtál, konyhai mérleg, műanyagfólia, nyújtófa, reszelő, sütő, szűrő, szűrőlapát, tepsi, tésztafőző fazék, turmixgép, tűzhely, vágódeszka, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, főzés, gyúrás, kikeverés, kimagozás, nyújtás, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés, töltés, turmixolás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
130 dkg darabolt, kimagozott sütőtök
1 adag frissen gyúrt tészta
1 db tojás
6 dkg zsemlemorzsa
20 dkg reszelt parmezán sajt
8 dkg olvasztott vaj
ízlés szerint reszelt szerecsendió
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A sütőtökből kikaparjuk a magokat, majd 4 cm-es szeletekre vágjuk. Tepsibe tesszük. Előmelegített, 200 fokos sütőben puhára sütjük.

2. A tök húsát kivájjuk, és robotgépben pürésítjük.

3. A sütőtökpürét összekeverjük 15 dkg reszelt parmezán sajttal, a tojással és a zsemlemorzsával. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. 120 percig állni hagyjuk.

4. Összegyúrjuk a tésztát. Cipóvá formáljuk, műanyag fóliába csomagoljuk, és 60 percig pihentetjük.

5. A tésztát nagyon vékonyra nyújtjuk és a sütőtökös töltelékkel tortellit készítünk belőle.

6. A tésztát bő, forrásban lévő, sós vízben al dente (rugalmasra) főzzük (4-6 perc). Leszűrjük, olvasztott vajjal leöntjük, és a maradék reszelt parmezán sajttal meghintve kínáljuk.

HÁZILAG GYÚRT TÉSZTA – ALAPRECEPT

Sima tésztához::
4 nagyobb tojás
45 dkg liszt
Színes tésztához::
3 nagyobb tojás
38 dkg liszt
5 dkg parajpüré vagy
5 dkg paradicsompüré

1. Deszkára szitáljuk a lisztet és a sót. Közepébe mélyedést nyomunk, és egyenként beleütjük a tojásokat. Villával apránként beledolgozzuk a lisztbe (1. kép). Ha ízesített tésztát készítünk, ebben a fázisban adjuk hozzá a parajpürét vagy a paradicsompürét. Addig keverjük, amíg a folyékony alapanyagok jól elkeverednek a lisztben.

2. Egy bizonyos ponton túl már nehéz a villával dolgozni, ekkor kézzel gyúrjuk tovább a tésztát (2. kép). Cipóvá formáljuk, és tovább gyúrjuk (3. kép). Lágynak, de nem ragadósnak kell lennie.

3. A tésztacipót ellapítjuk, megint összedolgozzuk, majd tenyerünk alsó részével jól lenyomkodjuk. A tésztát 90 fokban elfordítjuk, majd megismételjük a folyamatot, körbe-körbe. 10 percig gyúrjuk (1. kép). Letakarva félretesszük, és 15-20 percig pihentetjük.

Kézi nyújtásnál:

4/a. A kézi nyújtáshoz belisztezünk egy tiszta deszkát és egy nyújtófát. A tésztát a nyújtófával középről kiindulva, kifelé nyújtjuk, körbe-körbe (4. kép). Amikor elérte a 6 milliméteres vastagságot, a tészta távolabbi szélét rátekerjük a nyújtófára és kicsit megnyújtjuk. Kitekerjük, a tésztát 90 fokban elfordítjuk, majd megismételjük a folyamatot. Addig nyújtjuk, amíg szinte áttetszővé nem válik.

5/a. A tészta kézi felvágásához a tésztalapot lazán feltekercseljük, ellapítjuk. A tekercset éles, nagy késsel különböző vastagságokban felvágjuk (5. kép ). Ha 3 mm széles csíkot vágunk, tagliolini, taglierini, ha 6 mm-eseket fettucine (vékonymetélt), ha 1 centimétereseket, tagliatelle (szélesmetélt) lesz előle. A pappardelléhez 2 centiméteresre szeleteljük. A tésztacsíkokat szétrázzuk, és tiszta ruhára fektetve szikkadni hagyjuk.

Tésztagép használatával:

4/b. Ahhoz, hogy a tésztát géppel tudjuk kinyújtani, több darabra kell osztani, majd kézzel ellapítani. A tésztagépet a legnagyobb szélességbe állítjuk, majd mindegyik darabot áthajtjuk rajta. Egy fokozattal kisebbre állítjuk a rést és megismételjük a folyamatot. Addig folytatjuk, amíg a tészta el nem érte a kívánt vastagságot.

5/b. A kinyújtott tésztát kb. 30 cm hosszú téglalapokká vágjuk. A gépbe beletesszük a kívánt betétet és áthajtjuk rajta a tésztát. Tiszta ruhára fektetve 120 percet szikkadni hagyjuk.