Sült liba svédesen Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: kés, kötözőzsineg, tepsi, tűzhely
Eljárások: sütés, töltés
Adag: 10 főre
vagy
Elkészítés:
Az alaposan megmosott libát kívül-belül bedörzsöljük sóval (esetleg borssal vagy paprikával), azután megtöltjük a belsejét a meghámozott és cikkekre vágott almával és mosott, kimagolt szilvával.
A szokott módon összevarrjuk. Kb. 2 óra hosszat sütjük, a zsírt leöntjük róla, ha megsült, 2 evőkanál hideg vizet öntünk rá és kb. 2 pohár sherryt vagy konyakot.
Tálalásnál az egész libát felszeletelve tálra rakjuk, körülötte álmát, szilvát, párolt vöröskáposztát és sült burgonyát adunk.
Párolt vöröskáposzta birsalmával
A cukrot, szárazon barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a szegfűszeget, köményt melyeket egy pillanatig pirítunk.
Hozzáadjuk a káposztát és a pezsgőt, s sózzuk.
Lassan, gyakran keverve pároljuk. Amikor kezd megpuhulni hozzáadjuk a birsalmát.
Csak a főzés végén, ízlés szerint savanyítjuk.
Készítik üvegesre párolt vöröshagymával is.
Köményes sertéssült, kacsa és libasült nélkülözhetetlen körete.