Sült liba svédesen Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: kés, kötözőzsineg, tepsi, tűzhely
Eljárások: sütés, töltés

Adag: 10 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
500 dkg liba
20 dkg aszalt szilva
6 db alma
2 evőkanál só
1 csapott kávéskanál bors
2 pohár sherry

vagy

2 pohár konyak

Elkészítés:

Az alaposan megmosott libát kívül-belül bedörzsöljük sóval (esetleg borssal vagy paprikával), azután megtöltjük a belsejét a meghámozott és cikkekre vágott almával és mosott, kimagolt szilvával.

A szokott módon összevarrjuk. Kb. 2 óra hosszat sütjük, a zsírt leöntjük róla, ha megsült, 2 evőkanál hideg vizet öntünk rá és kb. 2 pohár sherryt vagy konyakot.

Tálalásnál az egész libát felszeletelve tálra rakjuk, körülötte álmát, szilvát, párolt vöröskáposztát és sült burgonyát adunk.

Párolt vöröskáposzta birsalmával

1 db vékonyra szeletelt vöröskáposzta
2 nagyobb szeletelt birsalma
1 dl olaj
1 evőkanál kristálycukor
10 szem szegfűszeg
1 dl száraz pezsgő vagy
1 dl száraz vörösbor
ízlés szerint ecet
ízlés szerint só
ízlés szerint köménymag

A cukrot, szárazon barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a szegfűszeget, köményt melyeket egy pillanatig pirítunk.

Hozzáadjuk a káposztát és a pezsgőt, s sózzuk.

Lassan, gyakran keverve pároljuk. Amikor kezd megpuhulni hozzáadjuk a birsalmát.

Csak a főzés végén, ízlés szerint savanyítjuk.

Készítik üvegesre párolt vöröshagymával is.

Köményes sertéssült, kacsa és libasült nélkülözhetetlen körete.