Paradicsomos marhahúsleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 35 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, lábas, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, staubolás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
42 dkg konzerv paradicsom
50 dkg sovány darált marhahús
10 dl marhahúsleves
6 dkg tördelt metélt tészta
¼ teáskanál köménymag
1 teáskanál fűszerpaprika
25 dkg apróra vágott, sült piros húsú paprika
1 szál finomra vágott sárgarépa
2 és fél dl víz
2 evőkanál liszt
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 fej finomra vágott hagyma
1 evőkanál olaj
ízlés szerint tejföl
ízlés szerint bors
csipet szárított oregánó
ízlés szerint só
A díszítéshez:
ízlés szerint petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. Az olajat egy nagy lábosban közepes lángon felforrósítjuk. A marhahúst sóval és borssal megszórva (1. kép), világosbarnára pirítjuk.

2. Csökkentjük a hőfokot, beletesszük a hagymát, a fokhagymát és gyakran megkeverve üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a lisztet, és 1 percig pirítjuk.

3. Hozzáöntjük a vizet, jól összevegyítjük a liszttel, az edény alját is felkaparjuk. Be lekeverjük a paradicsomot, a sárgarépát, a borsot, a paprikát, a köménymagot, az oregánót és a húslevest (2. kép).

4. Éppen csak felforraljuk, majd takarékon, befedve 40 percig lassan főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Időnként megkeverjük.

5. Beledobjuk a levesbe a metélt tésztát (3. kép) és további 4-5 percig főzzük, illetve amíg a tészta megpuhul.

6. Ha szükséges, kóstolás után még utólagosan fűszerezzük a levest. Előmelegített tányérokban tálaljuk, mindegyik tetejére egy evőkanál tejfölt és petrezselyemleveleket teszünk.

Marhahúsalaplé

150 dkg borjúcsont vagy
150 dkg marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa
1 db bouquet garni

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.