FŰSZERES LENCSÉS RIZS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 110 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fémtál, fokhagymaprés, kés, lábas, reszelő, szűrő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, pirítás, szűrés, zúzás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg lencse
25 dkg hosszúszemű fehér rizs
12 dkg sárgaborsó

vagy

12 dkg vörös lencse
½ teáskanál őrölt kurkuma
1 db babérlevél
2 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
1 teáskanál reszelt gyömbér
1 teáskanál só
4 evőkanál ghee
½ teáskanál zúzott fokhagyma
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 db hegyes, erős zöldpaprika
2 teáskanál apróra vágott újhagyma

Elkészítés:

1. A kétféle lencsét külön-külön, 60 percre beáztatjuk. A barna lencsét leszűrjük, forró vizet öntünk rá, és 15 percig főzzük, amíg puhulni nem kezd, ekkor leszűrjük.

2. A hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a zöldpaprikát a ghee-ben puhára pároljuk, majd kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a fahéjrudat, a szegfűszeget, a babérlevelet és a kurkumát (1. kép). Állandóan kevergetve 2 percig főzzük.

3. Hozzáadjuk a rizst, a kétféle lencsét (2. kép), jól összekeverjük, majd annyi sós vizet adunk hozzá (3. kép), hogy kb. 3 cm-rel ellepje. Felforraljuk, majd a tüzet csökkentve, 20 percig pároljuk, amíg a rizs az egész vizet beszívja.

4. Hozzákeverjük a felaprított újhagymát. Tálalás előtt a fahéjrudat eltávolítjuk (4. kép).