BURGONYACURRY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: fokhagymaprés, kés, lábas, mozsár, serpenyő, szűrő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 nagyobb burgonya
1 darabka gyömbér
1 rúd fahéj
2 nagyobb érett paradicsom
1 db erős, hegyes zöldpaprika
2 szál újhagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál ghee
1 db kardamonhüvely
½ teáskanál mustármag
1 evőkanál garam masala
4 evőkanál tejföl

vagy

4 evőkanál joghurt
igény szerint só
ízlés szerint citromlé

Elkészítés:

1. A meghámozott, kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, és lecsepegtetjük.

2. Az újhagymát, aminek a zöldjét félretettük a díszítéshez, a fokhagymát, az 1 cm-es darabka gyömbért és a zöldpaprikát péppé törjük (1. kép), és ghee-ben 2 percig pároljuk. Beletesszük a felaprított paradicsomot, a kis fahéjrudat, a mustármagot, a garam masalát és a felnyitott kardamomot, és 2-3 percig állandóan kevergetve főzzük (2. kép). Hozzákeverjük a joghurtot (3. kép), majd besűrítjük.

3. Belekeverjük a főtt burgonyát (4. kép), és további 4-5 percig együtt pároljuk.

4. Az újhagyma karikára vágott zöldjével díszítve tálaljuk.

Vöröshagymát és burgonyát ne tároljunk egymás mellett, mert a hagymából felszabaduló gázok megrohasztják a burgonyát.
A megráncosodott burgonyát felfrissíthetjük, ha néhány órán át hideg vízben áztatjuk.
A burgonya főzésekor először forraljuk fel a vizet, sózzuk meg, és csak ezután tegyük bele a burgonyát. Így nem vész kárba sok értékes tápanyag.