Húsos pizza Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, papírtörlő, pizzasütő tepsi, reszelő, serpenyő, sütő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, pihentetés, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg kockára vágott gépsonka
4 szelet húsos, kockára vágott füstölt szalonna
35 dkg darált marhahús
1 adag pizzamártás
10 dkg reszelt sajt
1 adag pizzatészta
10 dkg vékonyra szeletelt szalámi

Elkészítés:

1. A sütőt jó forróra (210 °C-ra) bemelegítjük. A 2 cm-es kockára vágott szalonnát teflonserpenyőben kevergetve ropogósra sütjük, majd papírtörülközőre terítve leitatjuk.

2. A húst a visszamaradt szalonnazsírban kevergetve 5 percig sütjük, az összetapadt hússzemeket villával szétbontjuk. A pizzamártással leöntjük, és jól összekeverjük, majd kihűtjük.

3. A kihűlt húsos mártást a tésztalapra simítjuk, a szalonnapörcöket, a 2 cm-es kockára vágott sonkát meg a szalámit ráterítjük, és a sajttal megszórjuk. 25 perc alatt aranysárgára, ropogósra sütjük. A sütőből kivéve 5 percig pihentetjük, majd cikkekre vágjuk.

Pizzatészta

1 csomag szárított élesztő vagy
2 gramm friss élesztő
0.5 kiskanál só
0.5 kiskanál kristálycukor
2 dl meleg víz
30 dkg finomliszt
2 evőkanál olívaolaj
2 kiskanál kukoricadara vagy
2 kiskanál búzadara

1. Az élesztőport a sóval, a cukorral meg a vízzel elkeverjük. Alufóliával letakarva, meleg helyen 10 percig kelesztjük. Akkor jó, ha az élesztő a tetején már habos (1. kép). A lisztet nagy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, és az élesztős keverékkel tésztává dolgozzuk.

2. Kissé meglisztezett gyúródeszkára átrakva könnyedén még 5 perc alatt rugalmas tésztává gyúrjuk. Ha vastag pizzát akarunk, akkor a tésztát 35 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, ha vékonyat, akkor a tésztát kettéosztva, két vékony, ugyanekkora lapot készítünk belőle.

3. Egy 30 cm átmérőjű pizzaformát kiolajozunk, és búzadarával vagy kukoricadarával meghintjük. A tésztát úgy fektetjük a formá(k)ba, hogy az oldalán kis peremet képezünk (2. kép). A továbbiakban a recept szerint járunk el.

Ebből az adagból 1 vastag vagy 2 vékony 30 cm átmérőjű lap készíthető el.

Pizzaszósz

2 gerezd zúzott fokhagyma
40 dkg hámozott, összevágott paradicsom
1 evőkanál olívaolaj
1 fej összevágott vöröshagyma
1 kiskanál szárított bazsalikom
1 kiskanál szárított oregánó
1 kiskanál kristálycukor
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

1. A hagymát az olajon puhára pároljuk, majd a fokhagymát belekeverve 1 percig sütjük.

2. A paradicsomot meg a fűszereket hozzáadva, lefedve, 10 percig pároljuk, majd a fedőt levéve, kissé besűrítjük. Felhasználás előtt kihűtjük.