Húsos pizza Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, papírtörlő, pizzasütő tepsi, reszelő, serpenyő, sütő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, pihentetés, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. A sütőt jó forróra (210 °C-ra) bemelegítjük. A 2 cm-es kockára vágott szalonnát teflonserpenyőben kevergetve ropogósra sütjük, majd papírtörülközőre terítve leitatjuk.
2. A húst a visszamaradt szalonnazsírban kevergetve 5 percig sütjük, az összetapadt hússzemeket villával szétbontjuk. A pizzamártással leöntjük, és jól összekeverjük, majd kihűtjük.
3. A kihűlt húsos mártást a tésztalapra simítjuk, a szalonnapörcöket, a 2 cm-es kockára vágott sonkát meg a szalámit ráterítjük, és a sajttal megszórjuk. 25 perc alatt aranysárgára, ropogósra sütjük. A sütőből kivéve 5 percig pihentetjük, majd cikkekre vágjuk.
Pizzatészta
1. Az élesztőport a sóval, a cukorral meg a vízzel elkeverjük. Alufóliával letakarva, meleg helyen 10 percig kelesztjük. Akkor jó, ha az élesztő a tetején már habos (1. kép). A lisztet nagy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, és az élesztős keverékkel tésztává dolgozzuk.
2. Kissé meglisztezett gyúródeszkára átrakva könnyedén még 5 perc alatt rugalmas tésztává gyúrjuk. Ha vastag pizzát akarunk, akkor a tésztát 35 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, ha vékonyat, akkor a tésztát kettéosztva, két vékony, ugyanekkora lapot készítünk belőle.
3. Egy 30 cm átmérőjű pizzaformát kiolajozunk, és búzadarával vagy kukoricadarával meghintjük. A tésztát úgy fektetjük a formá(k)ba, hogy az oldalán kis peremet képezünk (2. kép). A továbbiakban a recept szerint járunk el.
Ebből az adagból 1 vastag vagy 2 vékony 30 cm átmérőjű lap készíthető el.
Pizzaszósz
1. A hagymát az olajon puhára pároljuk, majd a fokhagymát belekeverve 1 percig sütjük.
2. A paradicsomot meg a fűszereket hozzáadva, lefedve, 10 percig pároljuk, majd a fedőt levéve, kissé besűrítjük. Felhasználás előtt kihűtjük.