CSŐBEN SÜLT CUKKINI Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, papírtörlő, reszelő, serpenyő, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, kikeverés, lerakás, pihentetés, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 db szeletelt cukkini
1 és ¼ dl zsíros tejszín
1 és ¼ dl tej
2 db tojás
5 dkg vaj
20 dkg reszelt gruyere sajt

vagy

20 dkg parmezán sajt
1 kiskanál menta

vagy

1 kiskanál petrezselyem

vagy

2 evőkanál apróra vágott, friss tárkony
ízlés szerint frissen reszelt szerecsendió
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
A forma kikenéséhez:
kevés vaj

Elkészítés:

1. Nagy serpenyőben felforrósítjuk a vajat. A cukkinit 4-6 percig sütjük benne, a szeleteket időnként megforgatva, hogy egy kicsit mindkét oldaluk megpiruljon. Kivesszük a serpenyőből, papírtörlőn lecsepegtetjük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

2. A cukkini felével kibélelünk egy kivajazott tűzálló tálat. Rászórjuk a zöldfűszerek felét (tárkony, petrezselyem, menta keveréke vagy csak tárkony) és 5 dkg reszelt sajtot. A cukkini másik felét ugyanígy rétegezzük, fűszerezzük, és megszórjuk 5 dkg sajttal.

3. Felverjük a tojásokat, hozzákeverjük a tejet és a tejszínt, ízlés szerint szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük. Ráöntjük a cukkinire, majd a tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal.

4. A sajtos cukkinit 180 °C-ra előmelegített sütőben 35-45 percig sütjük, hogy a közepe is átsüljön, a teteje pedig aranybarnára piruljon. A sütőből kivéve 5 percig pihentetjük, majd a sütőedényben tálaljuk.