BÁRÁNYHÚSBÓL KÉSZÜLT NAVARIN Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: csontozókés, fokhagymaprés, séfkés, serpenyő, sütő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, fonnyasztás, főzés, hámozás, hártyázás, kicsontozás, kikeverés, lehabozás, párolás, pirítás, staubolás, sütés, szűrés, zúzás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A húsról levágjuk a fölösleges zsírt, és 2,5 cm-es kockákra daraboljuk. Az olajat egy serpenyőben felhevítjük, a húst megpirítjuk benne, majd kivesszük, lecsepegtetjük róla az olajat, a szaftjával együtt félretesszük.
2. Egy nagy (3 liter űrtartalmú) tűzálló edényben olvadásig hevítjük a vajat, és a hagymát üvegesre fonnyasztjuk benne. Hozzákeverjük a paradicsompürét, közepes hőfokon 2 percig főzzük. Beletesszük a paradicsomot, majd további 3 percig főzzük. A fokhagymát, a húst, a szaftját is hozzáadjuk, megszórjuk a liszttel, ezután 5 percre a sütőbe tesszük.
3. Az edényt kivesszük a sütőből (a sütőt nem kapcsoljuk ki), a tűzhelyre tesszük, és nem túl nagy lángon tartva fokozatosan belekeverjük a lisztet, meg a forrásban lévő vizet. Néhány percig főzzük, leszedjük a habját, beletesszük a bouquet garnit, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, letakarjuk, és 1 órára ismét a sütőbe tesszük. A borsót enyhén sós vízben 3 percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, félretesszük.
4. Kivesszük az edényt a sütőből, és a tűzhelyre tesszük. Beletesszük a sárgarépát, a karórépát meg az újkrumplit. Nem túl nagy lángon 15 percig főzzük, aztán hozzáadjuk a borsót, és addig főzzük, amíg a hús is, a krumpli is megpuhul. A bouquet garnit kidobjuk. Röviddel a tálalás előtt a navarint megszórjuk a petrezselyemmel.
BOUQUET GARNI
A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.