PAELLA HALLAL ÉS A TENGER GYÜMÖLCSEIVEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 45 perc  tapasztalatot kíván  drága
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, serpenyő, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: áztatás, beforralás, darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, hevítés, kimagozás, párolás, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
16 nagy nyers, páncéljában garnélarák
30 dkg tisztított fekete kagyló
30 dkg hosszúszemű fehér rizs
15 dkg darabolt fehér húsú halfilé
30 dkg tisztított szívkagyló

vagy

30 dkg tisztított tátongó kagyló
4 db főtt, páncéljában rákolló

vagy

1 db főtt, negyedelt rák
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 nagyobb fej karikára vágott vöröshagyma
3 evőkanál olívaolaj
3 szál sáfrány
9 dkg mirelit zöldborsó
1 nagyobb csíkokra vágott piros húsú paprika
40 dkg darabolt, lecsepegtetett konzervparadicsom

vagy

3 db hámozott, durvára vágott paradicsom
5 és fél dl tyúkhúsleves

vagy

5 és fél dl zöldségleves
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A sáfrányszálakat kis tálba tesszük, és 2 evőkanál forró vízzel leöntjük, állni hagyjuk.

2. Paella- vagy öntöttvas serpenyőben (30-35 cm átmérőjű legyen) felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát, és 3-4 percig fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a rizst és a sáfrányt, kb. 2 percig kevergetve pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a fokhagymát és a tyúkhúslevest vagy a zöldséglevest, felfőzzük, a lángot kisebbre vesszük. Belekeverjük a fele feketekagylót, garnélát, rákdarabokat (ha az ollót használjuk akkor azt a páncéljában és főtt állapotban tegyük bele), a többi kagyló és a haldarabkák felét, majd összekeverjük a borsóval meg a paprikacsíkokkal, sóval, borssal fűszerezzük.

3. A hal és a tenger gyümölcsei maradékát szétrakjuk a keveréken, sütőpapírral letakarjuk, és a serpenyőt lefedjük. A paellát kis lángon 30 percig főzzük, míg a rizs megpuhul, és egészen beszívja a folyadékot. Ha a rizs még nem puhult meg, öntsünk hozzá kevés vizet, és főzzük tovább. Főzés közben nem szabad keverni, mert szétmállanak a haldarabkák, és ettől a készétel csúnya lesz. A ki nem nyílt kagylókat el kell dobni. A paellát azonnal tálaljuk.

Az ételt közvetlenül a paellasütőben tálaljuk. Ha hagyományos serpenyőt használunk, az legyen elég mély (3-5 cm), hogy beleférjen a folyadék is.
A klasszikus sáfrányos rizses spanyol étel a nevét a nagy, kétfülű serpenyőről kapta, amelyben a paellát hagyományosan főzik és tálalják. Gyakran kerül bele baromfihús, sertéshús és chorizo, azaz kolbász is. Ez a recept hallal és a tenger gyümölcseivel készült.

TYÚKHÚSALAPLÉ

75 dkg tyúkhús
1 db bouquet garni
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

ZÖLDSÉGALAP

0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 db bouquet garni
1 nagy csipet só
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szerecsendió
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.