PAELLA HALLAL ÉS A TENGER GYÜMÖLCSEIVEL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 45 perc tapasztalatot kíván drága
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, serpenyő, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: áztatás, beforralás, darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, hevítés, kimagozás, párolás, zúzás
Adag: 4 főre
vagy
vagy
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A sáfrányszálakat kis tálba tesszük, és 2 evőkanál forró vízzel leöntjük, állni hagyjuk.
2. Paella- vagy öntöttvas serpenyőben (30-35 cm átmérőjű legyen) felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát, és 3-4 percig fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a rizst és a sáfrányt, kb. 2 percig kevergetve pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a fokhagymát és a tyúkhúslevest vagy a zöldséglevest, felfőzzük, a lángot kisebbre vesszük. Belekeverjük a fele feketekagylót, garnélát, rákdarabokat (ha az ollót használjuk akkor azt a páncéljában és főtt állapotban tegyük bele), a többi kagyló és a haldarabkák felét, majd összekeverjük a borsóval meg a paprikacsíkokkal, sóval, borssal fűszerezzük.
3. A hal és a tenger gyümölcsei maradékát szétrakjuk a keveréken, sütőpapírral letakarjuk, és a serpenyőt lefedjük. A paellát kis lángon 30 percig főzzük, míg a rizs megpuhul, és egészen beszívja a folyadékot. Ha a rizs még nem puhult meg, öntsünk hozzá kevés vizet, és főzzük tovább. Főzés közben nem szabad keverni, mert szétmállanak a haldarabkák, és ettől a készétel csúnya lesz. A ki nem nyílt kagylókat el kell dobni. A paellát azonnal tálaljuk.
TYÚKHÚSALAPLÉ
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.
ZÖLDSÉGALAP
1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.