ZUCCOTTO Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, műanyagfólia, sütő, tepsi, tortaforma, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, formázás, habverés, hűtés, kikeverés, pirítás, sütés, vízfürdő

Adag: 8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg pirított, darabolt mandula
5 dkg pirított, darabolt dió
5 dkg darabolt cukrozott cseresznye
33 dkg olvasztott étcsokoládé
3 dkg fehér csokoládé
1 kupica meggylikőr
1 kupica konyak
3 dl tejszín
1 csomag habfixáló
5 dkg porcukor
4 dkg durvára tört étcsokoládé
A tésztához:
3 dkg langyos, olvasztott vaj
2 evőkanál kakaó
3 db tojás
13 dkg kristálycukor
10 dkg rétesliszt

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) bemelegítjük. Egy 1 literes mély, kerek formát folpackkal kibélelünk. Egy 25 cm-es és egy 15 cm-es négyszögletű tepsit kikenünk, és az alját, oldalát sütőpapírral kibéleljük.

2. A tojásokat a cukorral gőzön habverővel addig verjük, amíg a tésztamassza könnyű, habos nem lett, a duplájára nem nőtt. A száraz anyagokat (lisztet, vagy ha kell, kakaót) nagy evőkanállal óvatosan beleforgatjuk, nehogy összetörjön, összeessen. A vajat felolvasztjuk, langyosra hűtjük, és apránként, óvatosan, nehogy a tészta összeroskadjon, belecsorgatjuk. A tésztát a két négyszögletes tepsibe simítva a sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Rácsra vagy deszkára borítjuk, a papírt lehúzva róla kihűtjük.

3. A nagyobb tésztából egy 25 cm átmérőjű kerek tortaforma segítségével kerek lapot szabunk, és a kerek formát kibéleljük vele. A leeső részeket levágjuk. A kisebbik tésztából akkora lapot vágunk, hogy a forma tetején majd betakarhatjuk a tésztát vele. Mindkettőt meggylikőrrel és rummal megkenjük.

4. A töltelékhez a tejszínt a porcukorral meg a habfixálóval habbá verjük, és kétfelé osztjuk. Az egyikhez diót, összevagdalt csokoládét és cukrozott cseresznyét keverünk, és a tésztával bélelt tálba simítjuk. 30 percre jégbe hűtjük.

5. Az olvasztott csokoládé egyharmadát a maradék habbá vert tejszínnel apránként összekeverjük. A behűtött tészta üregébe töltjük, a tetejét elsimítjuk, a kisebb kör alakú tésztát ráfektetjük, kissé lenyomjuk. Újra 30 percre behűtjük.

6. A tortát tálra borítjuk, a folpackot lehúzva róla, a maradék, felolvasztott csokoládéval bevonjuk. A hűtőszekrénybe tesszük, hogy a máz megkeményedjen. Végül a fehér csokoládét felolvasztjuk, és csíkokban a bomba alakú tortára csurgatjuk.

Ha a mandulát és diót meg akarjuk pirítani, tepsire terítjük, és 180 °C-os sütőbe tolva 3-5 perc alatt megsütjük. Mikrohullámú készülékben is megpiríthatjuk.
Ha a csokoládét fel akarjuk olvasztani, kisebb darabokra törjük, és az edényt gőzfürdőbe állítva vagy a mikrohullámú készülékben puhítjuk meg.
Az olasz konyha egyik leggazdagabb tortája ez a bomba alakú torta. Érdemes a szokásosnál kissé több munkát vállalni érte, mert olyan különlegesen finom:a pirított mandula és dió, a cukrozott cseresznye és főleg a csokoládé rendkívülivé varázsolja ezt a desszertet.