PAVLOVA FRISS GYÜMÖLCCSEL MÁLNÁS, ÁFONYÁS PAVLOVA TORTA Téma: Receptek
Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 15 perc
kis gyakorlattal elkészíthető
átlagos ár
Eszközök: habüst, habverő, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, sütő, sütőlap, sütőpapír
Eljárások: formázás, habverés, hámozás, kikeverés, sütés, tojás szétválasztása
Adag: 1 egész (6-8 adag)
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 150 °C-ra (gáz 2. fokozat). A sütőlemezt béleljük ki sütőpapírral. Ha úgy könnyebb, rajzoljunk egy 20 cm átmérőjű kört a papírra.
2. A tojásfehérjét öntsük egy tiszta, száraz, rozsdamentes acélból vagy üvegből készült tálba – a legkisebb zsírpötty is megakadályozza, hogy kemény habbá verjük Várjunk, amíg szobahőmérsékletű lesz, majd elektromos habverővel előbb lassan keverjük, amíg fehéren habos lesz (1. kép), majd egyre gyorsabban kemény habbá verjük. Ha már kellően kemény, szinte megáll, fokozatosan hozzákeverjük a cukrot, amíg kemény és fényes habot kapunk, és a cukor teljesen feloldódik Nem szabad túlverni, mert akkor szemcsés lesz.
3. A keveréket öntsük kör alakban a sütőpapírra, és lapos késsel vagy spatulával egyengessük ki az oldalát és a tetejét (2. kép). A keverék oldalára barázdákat húzhatunk késsel vagy spatulával, ettől jobban fog tartani és szebb is lesz a pavlova.
4. Süssük 40 percig, vagy amíg halvány és ropogós lesz. Kapcsoljuk ki a sütőt, és nyitott ajtó mellett, a sütőben hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, tejszínnel, banánnal, málnával és áfonyával díszítjük.