BURGONYA ANNA MÓDRA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 45 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, serpenyő, sütő, szűrő, tűzálló edény, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, elősütés, hámozás, lerakás, sütés, szűrés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg tisztított vaj
100 dkg burgonya
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A sütőt 220 °C-ra (gáz 8. fokozat) bemelegítjük. A krumplit meghámozzuk, és késsel vagy gyaluval 2 mm vastag szeletekre vágjuk. Felhasználásig hideg vízbe rakjuk.

2. A burgonyát leszűrjük, leitatjuk, majd kisebb adagokban, 6 dkg vajban átsütjük, hogy a vaj a krumplit bevonja, átforrósítsa. Félretéve kissé hűlni hagyjuk.

3. Egy tűzálló tálat 6 dkg vajjal kikenünk, majd az elősütött krumplikarikákat körkörösen, félig egymásra fektetve belerakjuk, megfűszerezzük. Ezt addig ismételjük, amíg a burgonyából tart. A maradék vajat a tetejére morzsoljuk, és a sütőben 30 perc alatt ropogós pirosra sütjük.

4. Végül a lepény szélét késsel meglazítjuk, a tetejére tálat borítunk, és gyors mozdulattal megfordítjuk, hogy a tálra essen. Azonnal tálaljuk.

Azért, hogy a nyers burgonya ne barnuljon meg, hideg vízbe reszeljük. Ezt később kézzel kinyomjuk vagy salátacentrifugával eltávolítjuk belőle.
III. Napóleon korában élt Anna asszony, akiről ezt a krumpliételt elnevezték. Azóta is készítik, noha senki nem tudja, hogy az ő vagy a szakácsa nevét őrzi-e ez a népszerű zamatos fogás.

TISZTÍTOTT VAJ

18 dkg vaj

1.18 dkg vajat kis kockákra vágunk. Kis lábosba tesszük, és alacsony hőmérsékletű vízfürdőbe állítjuk. A vajat kevergetés nélkül felolvasztjuk.

2. Az edényt levesszük a tűzről és a vajat hagyjuk kissé hűlni. Leszedjük a habot a tetejéről, óvatosan, hogy a vaj ne keveredjen fel.

3. A világos sárga folyadékot leöntjük, hogy a tejes lerakódások visszamaradjanak a lábosban. A tisztított vajat levegős tartóba öntjük, és a hűtőszekrényben tároljuk.