BURGONYA ANNA MÓDRA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 45 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, serpenyő, sütő, szűrő, tűzálló edény, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, elősütés, hámozás, lerakás, sütés, szűrés
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. A sütőt 220 °C-ra (gáz 8. fokozat) bemelegítjük. A krumplit meghámozzuk, és késsel vagy gyaluval 2 mm vastag szeletekre vágjuk. Felhasználásig hideg vízbe rakjuk.
2. A burgonyát leszűrjük, leitatjuk, majd kisebb adagokban, 6 dkg vajban átsütjük, hogy a vaj a krumplit bevonja, átforrósítsa. Félretéve kissé hűlni hagyjuk.
3. Egy tűzálló tálat 6 dkg vajjal kikenünk, majd az elősütött krumplikarikákat körkörösen, félig egymásra fektetve belerakjuk, megfűszerezzük. Ezt addig ismételjük, amíg a burgonyából tart. A maradék vajat a tetejére morzsoljuk, és a sütőben 30 perc alatt ropogós pirosra sütjük.
4. Végül a lepény szélét késsel meglazítjuk, a tetejére tálat borítunk, és gyors mozdulattal megfordítjuk, hogy a tálra essen. Azonnal tálaljuk.
TISZTÍTOTT VAJ
1.18 dkg vajat kis kockákra vágunk. Kis lábosba tesszük, és alacsony hőmérsékletű vízfürdőbe állítjuk. A vajat kevergetés nélkül felolvasztjuk.
2. Az edényt levesszük a tűzről és a vajat hagyjuk kissé hűlni. Leszedjük a habot a tetejéről, óvatosan, hogy a vaj ne keveredjen fel.
3. A világos sárga folyadékot leöntjük, hogy a tejes lerakódások visszamaradjanak a lábosban. A tisztított vajat levegős tartóba öntjük, és a hűtőszekrényben tároljuk.