HABCSÓKKOSÁRKÁK Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habüst, habverő, keverőtál, konyhai robotgép, nyomózsák, sütő, sütőlap, sütőpapír
Eljárások: formázás, habverés, sütés

Adag: 1 tepsi (4 adag)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 és fél dkg kristálycukor
2 db tojásfehérje

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 150 °C-ra (gáz 2. fokozat). A sütőlemezt béleljük ki sütőpapírral. Rajzoljunk 4, egyenként 9 cm átmérőjű kört a papírra. A tojásfehérjét öntsük tiszta, száraz, rozsdamentes acélból vagy üvegből készült tálba, és hagyjuk szobahőmérsékleten állni. Elektromos habverővel verjük lágy habbá, fokozatosan adjuk hozzá a cukrot. Minden adag után alaposan verjük fel, amíg sűrű, kemény és fényes lesz, és a cukor teljesen feloldódik. Ne verjük túl.

2. Minden körbe tegyünk 1-2 evőkanál habot, és formázzuk 5 mm vastag körré. A megmaradt habot tegyük 1 cm-es csillagcsővel habzsákba. Ebből nyomva díszítsük a körök szélét ügy, hogy a kosárka pereme 1-2 cm magas legyen.

3. Süssük 30-35 percig, amíg aranybarnára pirul, majd kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk, hogy a kosárkák a sütőben, nyitott ajtó mellett hűljenek ki. Amikor teljesen kihűltek, vegyük le a kosárkákat a tepsiről. Felhasználásig légmentesen elzárva tároljuk őket.

4. Az így elkészített kosárkákat ízlésünk szerinti töltelékkel megtölthetjük.