GAZDAG CSOKOLÁDÉKRÉMMEL TÖLTÖTT HABCSÓK Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia
Eljárások: csokoládé temperálása, dermesztés, gőzölés, habverés, hűtés, kikeverés, töltés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dl tejszín
6 dkg durvára tört étcsokoládé
6 dkg kristálycukor
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. Egy nagy lábosba öntsünk 4 cm magasságig vizet, forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről. Egy tűzálló tálba tegyük a durvára vágott étcsokoládét, és a tálat tegyük a forró vizes lábos tetejére. Ügyeljünk, hogy a tál ne érjen a vízbe. Addig kevergessük a csokoládét, amíg felolvad. Hagyjuk kihűlni.

2. Elektromos habverővel keverjük össze a tejszínt a kristálycukorral, és verjük habbá. A hab egyharmadát adjuk az olvasztott csokoládéhoz, és alaposan keverjük össze. Forgassuk a maradék tejszínhabot a krémbe, fedjük le, és 120 percre tegyük a hűtőbe.

3. Amikor megdermedt, kanalazzuk a habcsókkosárkákba. Reszelt csokoládéval díszítve azonnal kínáljuk. Ha akarjuk, még porcukorral is megszórhatjuk.

HABCSÓKKOSÁRKÁK

12.5 dkg kristálycukor
2 db tojásfehérje

1. A sütőt melegítsük elő 150 °C-ra (gáz 2. fokozat). A sütőlemezt béleljük ki sütőpapírral. Rajzoljunk 4, egyenként 9 cm átmérőjű kört a papírra. A tojásfehérjét öntsük tiszta, száraz, rozsdamentes acélból vagy üvegből készült tálba, és hagyjuk szobahőmérsékleten állni. Elektromos habverővel verjük lágy habbá, fokozatosan adjuk hozzá a cukrot. Minden adag után alaposan verjük fel, amíg sűrű, kemény és fényes lesz, és a cukor teljesen feloldódik. Ne verjük túl.

2. Minden körbe tegyünk 1-2 evőkanál habot, és formázzuk 5 mm vastag körré. A megmaradt habot tegyük 1 cm-es csillagcsővel habzsákba. Ebből nyomva díszítsük a körök szélét ügy, hogy a kosárka pereme 1-2 cm magas legyen.

3. Süssük 30-35 percig, amíg aranybarnára pirul, majd kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk, hogy a kosárkák a sütőben, nyitott ajtó mellett hűljenek ki. Amikor teljesen kihűltek, vegyük le a kosárkákat a tepsiről. Felhasználásig légmentesen elzárva tároljuk őket.

4. Az így elkészített kosárkákat ízlésünk szerinti töltelékkel megtölthetjük.