ARTICSÓKA ÉS PÁRMAI SONKÁS SALÁTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, szűrő
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, kikeverés, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg olajban eltett articsóka
4 kisebb paradicsom
3 dkg olajban eltett szárított paradicsom
5 dkg pármai sonka
2 dkg kimagozott, félbevágott fekete olívabogyó
néhány bazsalikomlevél
Az öntethez:
1 teáskanál folyékony méz
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 mokkáskanál gyenge mustár
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Az articsókát jól leszűrjük, és négybe vágjuk (1. kép), felhasználásig egy tálba tesszük.

2. A friss paradicsomot cikkekre vágjuk. A napon szárított, olajban eltett paradicsomot vékony csíkokra vágjuk. A pármai sonkát csíkokra vágjuk, és a paradicsommal és félbevágott olívabogyóval együtt a tálba tesszük.

3. Néhány bazsalikomlevelet félreteszünk a körethez, a többit apróra tépjük (2. kép), és a többi saláta alapanyaghoz tesszük.

4. Az olívaolajat, a borecetet, a fokhagymát, az enyhe mustárt, a mézet, a sót, borsot egy csavaros fedelű üvegbe tesszük, és erőteljesen összerázzuk, hogy jól összekeveredjen.

5. Az öntetet a salátára öntjük, és összekeverjük vele (3. kép). A salátát néhány egész bazsalikomlevéllel körítve tálaljuk.

Télen a paradicsomot és paprikát úgy tárolhatjuk sokáig a hűtőben, ha darabonként becsomagoljuk szalvétába, és egy papírdobozba téve tesszük a hűtőszekrénybe. Hetekig eláll.
Finomabb az üvegben, olajban eltett articsóka. A konzervarticsóka levét leöntjük, az articsókát leöblítjük.