Fokhagymás kenyér Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: alufólia, fokhagymaprés, grillező, grillrács, kenőkés, kés, keverőtál
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, hámozás, kikeverés, zúzás
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg olvasztott vaj
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 kisebb bagett
vagy
1 nagyobb bagett
2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint bors
Elkészítés:
1. Egy tálban jól összekeverjük a vajat, fokhagymát, petrezselymet és a borsot (1. kép).
2. A francia kenyeret vastag szeletekre vágjuk (2. kép).
3. A szeletek egyik oldalát megkenjük az ízesített vajjal, és egy alufólián a kenyeret újra összerakjuk (3. kép).
4. A kenyeret jól becsomagoljuk, és forró faszénparázs fölött 10-15 percig grillezzük, míg a vaj megolvad, és a kenyér tűzforró lesz.
5. Sokféle ételhez köretként tálalhatjuk.
Ha a fokhagymát megsütjük, előjön édeskés íze. Ezért jól illik a fehér kenyérhez is.
Ízletes változatként minden kenyérszelet közé egy kis reszelt mozzarella sajtot szórunk. A kenyeret újra összeállítjuk, és 10-15 percig grillezzük, hogy a sajt épp hogy megolvadjon.
Néhány recept szerint a kenyeret nem kell teljesen átvágni, de könnyebb tálalni, ha átvágjuk. Egyszerűen megtartjuk a szeletek sorrendjét, és megvajazás után a kenyeret újra összeállítjuk.