MÁLNÁS MÁRVÁNYFAGYLALT Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: fagyasztószekrény, géz, habverő, keverőtál, lábas, serpenyő, szita, turmixgép, tűzhely
Eljárások: fagyasztás, főzés, habverés, hűtés, kikeverés, kimagozás, mélyhűtés, szitálás, szűrés, turmixolás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg friss málna

vagy

10 dkg mirelit málna
1 teáskanál vaníliakivonat
3 dl meleg tej
1 evőkanál kristálycukor
2 db tojás
2 evőkanál víz
3 dl zsíros tejszín
A tálaláshoz:
ízlés szerint friss málna

Elkészítés:

1. A fagyasztót gyorsfagyasztásra kapcsoljuk. A málnát (ha mirelit, előbb kiolvasztjuk), a vízzel együtt serpenyőben felforraljuk, majd takaréklángon 5 percig főzzük. A tűzről levéve 30 percig hagyjuk hűlni. Turmixgépben pürésítjük, majd átszűrjük egy gézzel bélelt vagy nejlonszitán, hogy eltávolítsuk a magokat. Félretesszük.

2. Egy tálban felverjük a tojásokat. A cukrot a meleg tejbe keverjük, amit apránként, állandó keverés mellett a tojáshoz öntünk. Tiszta lábosba töltjük, és takaréklángon, állandóan kevergetve, 8-10 perc alatt besűrítjük – akkor jó, ha a krém vékony rétegben tapad a fakanálra. Belekeverjük a vaníliaeszenciát, majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.

3. A tejszínt nem túl kemény habbá verjük, majd lassan a kihűlt vaníliás krémbe keverjük. Fagyasztható műanyag dobozba töltjük, és 90 percre a fagyasztóba tesszük – akkor jó, ha a széleknél már kezd megfagyni. A fagyasztóból kivéve a krémet alaposan átkeverjük, hogy a jégkristályok széttörjenek.

4. A krémet újabb 60 percen át fagyasztjuk, majd kivesszük, hozzáadjuk a málnapürét, és csak röviden keverjük bele, hogy márványos maradjon. Visszatesszük a fagyasztóba, és legalább 60 percen át fagyasztjuk, amíg megszilárdul. Gombócokban adagolva, friss málnával kínáljuk.