RÓZSASZÍNŰ BÁRÁNYCOMB BALZSAMECETTEL ÉS MENTÁVAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: citromnyomó, fokhagymaprés, grillező, grillrács, kenőecset, kés, keverőtál, nyárs, reszelő
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, hámozás, kikeverés, pácolás, préselés, reszelés, gyalulás, zúzás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A kicsontozott báránycombot szétnyitjuk, hogy az alakja pillangóra emlékeztessen. 2-3 nyárssal átszúrjuk a húst (1. kép).
2. Összekeverjük a balzsamecetet, a citrom héját és levét, az olajat, a mentát, a fokhagymát, a cukrot, a sót és a borsot egy tálban, mely elég nagy ahhoz, hogy a bárány is beleférjen.
3. Beletesszük a bárányt, és néhányszor megforgatjuk benne, hogy a hús mindkét oldalát jól bevonja a pác. Legalább 6 órán át pácolódni hagyjuk, de inkább egész éjjel; olykor megfordítjuk.
4. Kivesszük a bárányt a pácból, és a folyadékot megtartjuk.
5. A grill rácsát kb. 15 cm-re tesszük a faszénparázs fölé, és a bárányt kb. 30 percig grillezzük, egyszer fordítjuk meg, és gyakran kenegetjük (2. kép).
6. A bárányt egy vágódeszkára tesszük, a nyársakat kivesszük belőle (3. kép). A rostokat keresztbe vágva felszeleteljük a bárányt, és grillezett (roston sült) zöldségekkel és friss zöld salátalevéllel tálaljuk.