RÓZSASZÍNŰ BÁRÁNYCOMB BALZSAMECETTEL ÉS MENTÁVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: citromnyomó, fokhagymaprés, grillező, grillrács, kenőecset, kés, keverőtál, nyárs, reszelő
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, hámozás, kikeverés, pácolás, préselés, reszelés, gyalulás, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
180 dkg kicsontozott báránycomb
4 evőkanál balzsamecet
4 evőkanál apróra vágott, friss menta
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál nádcukor
1 db leve és reszelt héja citrom
másfél dl napraforgóolaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
A tálaláshoz:
igény szerint grillezett vegyes zöldség
igény szerint salátalevél

Elkészítés:

1. A kicsontozott báránycombot szétnyitjuk, hogy az alakja pillangóra emlékeztessen. 2-3 nyárssal átszúrjuk a húst (1. kép).

2. Összekeverjük a balzsamecetet, a citrom héját és levét, az olajat, a mentát, a fokhagymát, a cukrot, a sót és a borsot egy tálban, mely elég nagy ahhoz, hogy a bárány is beleférjen.

3. Beletesszük a bárányt, és néhányszor megforgatjuk benne, hogy a hús mindkét oldalát jól bevonja a pác. Legalább 6 órán át pácolódni hagyjuk, de inkább egész éjjel; olykor megfordítjuk.

4. Kivesszük a bárányt a pácból, és a folyadékot megtartjuk.

5. A grill rácsát kb. 15 cm-re tesszük a faszénparázs fölé, és a bárányt kb. 30 percig grillezzük, egyszer fordítjuk meg, és gyakran kenegetjük (2. kép).

6. A bárányt egy vágódeszkára tesszük, a nyársakat kivesszük belőle (3. kép). A rostokat keresztbe vágva felszeleteljük a bárányt, és grillezett (roston sült) zöldségekkel és friss zöld salátalevéllel tálaljuk.

Ha a szabadtéri sütésnél egy marék cukrot szórunk a lángra, a parázs illatossá válik.
Grillezéskor a szárított fűszert közvetlenül a parázsra is szórhatjuk, mert ettől finom aromát kap a sült.
Tetszés szerint a sütési idő feléig előmelegített 180°C-os sütőbe is tehetjük a bárányt, és a grillen készre sütjük.