RIBIZLIVEL FÉNYEZETT BÁRÁNYBORDA Téma: Egyéb kategória

Eszközök: fokhagymaprés, grillező, grillrács, kenőecset, kés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, kikeverés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 evőkanál ribizlizselé
8 szelet bárányhátszín

vagy

4 szelet bárányborda
2 evőkanál ribizliecet
1 csipet szárított rozmaring
4 kisebb padlizsán
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál napraforgóolaj
A kenegetéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A máz elkészítéséhez egy kis serpenyőben összekeverjük a ribizlizselét, az ecetet, a rozmaringot, a fokhagymát és az olajat. Felmelegítjük, olykor megkavarjuk, míg a zselé elolvad, és a hozzávalók jól elkeverednek.

2. A bárányszeletek mindkét oldalát forró faszénparázs fölött 5 percig grillezzük.

3. A padlizsánokat félbevágjuk (1. kép), a vágási felületet bőségesen megkenjük olajjal.

4. A padlizsánok mindkét oldalát a báránnyal együtt 3-4 percig grillezzük, amíg jól átsül (2. kép). Félretesszük, melegen tartjuk.

5. A mázzal bekenjük a bárányszeleteket, és mindkét oldalon további 5 percig grillezzük, gyakorta kenegetjük, míg a hús átsül. A grill szélén melegen tartjuk a ribizlimázat.

6. Előmelegített tányérokra tesszük, és a maradék ribizlimázzal azonnal tálaljuk (3. kép).

Ehhez az ételhez a bárány más részét is használhatjuk- a combszeletek vagy a bélszínszeletek ideálisak. A ribizlimáz jól illik a csirkéhez is;a csirkecombokat előfőzzük, aztán megkenjük a ribizlimázzal, és a grillen készre sütjük.
Ha a szabadtéri sütésnél egy marék cukrot szórunk a lángra, a parázs illatossá válik.
Grillezéskor a szárított fűszert közvetlenül a parázsra is szórhatjuk, mert ettől finom aromát kap a sült.