THAI CSIRKEFALATKÁK NYÁRSON Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, grillező, grillrács, hűtőszekrény, kenőecset, kés, keverőtál, nyárs, serpenyő, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, felszúrás, főzés, grillezés, hámozás, hűtés, kikeverés, kimagozás, pácolás, préselés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db csirkemellfilé
1 fej hagyma
1 nagyobb kimagozott piros húsú kaliforniai paprika
1 nagyobb kimagozott sárga húsú kaliforniai paprika
12 db kaffircitromlevél
2 evőkanál napraforgóolaj
2 evőkanál zöldcitromlé
A páchoz:
másfél dl konzerv kókusztej
1 evőkanál thai piros currypaszta
A tálaláshoz:
igény szerint félbevágott paradicsom

Elkészítés:

1. A pác elkészítéséhez a piros currykrémet egy kis serpenyőbe tesszük, és közepes hőmérsékleten egy percig főzzük (1. kép). Hozzáadjuk a kókusztej felét (2. kép), és felforraljuk a keveréket. Óvatosan forraljuk 2-3 percig, mire a folyadék kb. 2/3-ára besűrűsödik.

2. A serpenyőt levesszük a tűzről, és belekeverjük a maradék kókusztejet. A keveréket félretesszük hűlni.

3. A csirkét 2,5 cm-es darabokra vágjuk (3. kép). A csirkedarabokat belekeverjük a hideg marinádba. Lefedve legalább 120 percig hűtjük.

4. A hagymát cikkekre, a kaliforniai paprikát 2,5 cm-es darabokra vágjuk.

5. A csirkedarabokat kivesszük a pácból, és a zöldségekkel és a zöldcitrom levelekkel váltakozva nyársra fűzzük.

6. Az olajat és a zöldcitrom levét összekeverjük egy kis tálban, és bekenjük vele a nyársakat. Forró faszénparázs fölött, forgatva és kenegetve grillezzük a nyársakat 10-15 percig, míg a csirke átsül. A félbevágott paradicsomokat is grillezzük, és a nyárson sült csirkével tálaljuk.

Ha a szabadtéri sütésnél egy marék cukrot szórunk a lángra, a parázs illatossá válik.
Grillezéskor a szárított fűszert közvetlenül a parázsra is szórhatjuk, mert ettől finom aromát kap a sült.