CSIRKENYÁRSAK CITROMMAL ÉS KORIANDERREL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, grillező, hűtőszekrény, kenőecset, kés, keverőtál, nyárs
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, hámozás, hűtés, kikeverés, pácolás, préselés, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db csirkemellfilé
1 db citrom
1 teáskanál őrölt koriander
2 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld
3 dl joghurt
2 teáskanál citromlé
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
A kenéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A csirkét 2,5 cm-es darabokra vágjuk (1. kép), és lapos üvegtálba tesszük.

2. A koriandert, citromlevet, sót, borsot és négy evőkanál joghurtot a csirkére öntjük (2. kép), és jól összekeverjük. Lefedve legalább 120 percet hagyjuk hűlni, de inkább egész éjjel.

3. A citromos joghurthoz meghámozzuk és felaprítjuk a citromot, néhány gerezdet félreteszünk. A citromot a friss korianderrel a joghurtba keverjük (3. kép). A hűtőbe tesszük.

4. A csirkedarabokat nyársra fűzzük. Megkenjük olajjal a rácsot, és a csirkét forró faszénparázs fölött kb. 15 percig grillezzük, közben olajjal kenegetjük.

5. A nyársakat előmelegített tányérokra tesszük, és korianderrel, citromgerezdekkel és salátalevelekkel körítjük.

A csirkét a felhasználás előtti nap készítjük elő, hogy egész éjjel pácolódhasson.
Több levet ad a citrom, ha egy pillanatra mikróba vagy meleg sütőbe tesszük.
A citrusféléket – a belső fehér hártyával együtt – a következőképpen hámozzuk meg: a gyümölcsöt kettévágjuk, majd a tetejéről is levágunk egy szeletet. A nagyobbik vágott felületre fektetjük, és felülről lefelé vágva körbeszeleteljük.
Ez a csirkenyárs nagyon finom, ha előfőzött, sóval, borssal, szerecsendióval ízesített spenótágyon tálaljuk.