Kedvenc grillcsirkém Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 35 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, grillező, grillrács, kenőecset, kés, keverőtál
Eljárások: grillezés, hámozás, kikeverés, pácolás, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db darabolt egész csirke

vagy

8 db csirkeszárny
3 evőkanál barna gyümölcsmártás
1 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál fehérborecet
1 evőkanál folyékony méz
1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
A tálaláshoz:
igény szerint salátalevél

Elkészítés:

1. Ha egész csirkét használunk akkor 8 darabra vágjuk. Lehúzzuk a csirke bőrét (1. kép), ha csökkenteni akarjuk az étel zsírtartalmát.

2. A grillmáz elkészítéséhez a paradicsompürét, a barna gyümölcsszószt, a fehérborecetet, a mézet, az olajat és a fokhagymát egy kis tálba tesszük. A hozzávalókat jól összekeverjük (2. kép).

3. A mázat egy ecsettel a csirkére kenjük (3. kép), és forró faszénparázs fölött 15-20 percig grillezzük. A csirkedarabokat olykor megfordítjuk, és gyakran kenegetjük a mázzal. Ha a csirke feketedni kezd, mielőtt átsült volna, magasabbra emeljük a rácsot, vagy a csirkét a grillrács hűvösebb részére húzzuk, hogy lassabban süljön.

4. A grillezett csirkedarabokat tányérokra tesszük, és különféle friss salátalevelekkel tálaljuk.

Ezt a grillmázat nagyon jól fel lehet használni sertésszeletekhez is.
Ha nagyon forró grillen sütünk szárnyast, a hő azonnal a húsba zárja az összes levet, így a hús lédús marad. Ezért ellenőrizzük, hogy a faszénparázs elég forró-e , mielőtt grillezni kezdünk.