TOSZKÁN KARÁCSONYI TORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 115 perc  Munkaidő: 55 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: keverőtál, lábas, reszelő, sütő, sütőlap, sütőpapír, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, hámozás, kikeverés, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, törés

Adag: 12-14 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg méz
6 dkg apróra vágott aszalt sárgabarack
6 dkg kandírozott, apróra vágott ananász
8 dkg kandírozott citromhéj
12 dkg mandula
12 dkg mogyoró
10 dkg finomított kristálycukor
¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
¼ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
¼ teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál keserű kakaópor
6 dkg finomliszt
1 db héja, finomra reszelt narancs
igény szerint porcukor

Elkészítés:

1. Sütőpapírral kibélelünk egy 20 cm átmérőjű, levehető oldalú tortaformát. A mogyorót sütőlemezre szórjuk, 180 °C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranysárgára pirítjuk, majd konyharuhára öntjük, és ledörzsöljük a héját. Közben a mandulát sütőlemezre szórva a 180 °C-os sütőben 10 perc alatt aranysárgára pirítjuk. 7 perc után gyakran nézzünk rá, mert könnyen megéghet, és szükség esetén a hőfokot csökkentsük 160 °C-ra. A mogyorót meg a mandulát apróra vágjuk, nagy tálba öntjük.

2. Hozzáadjuk a kandírozott citrushéjat és ananászt, az aszalt sárgabarackot, valamint a narancshéjat. A keverékhez szitáljuk a lisztet, a kakaóport, a fahéjat, a koriandert, a szerecsendiót és a szegfűszeget. Alaposan elvegyítjük.

3. A cukrot a mézzel lábosba tesszük, és takaréklángon, kevergetve melegítjük, amíg a cukor megolvad. Utána 5 percig forraljuk, amíg besűrűsödik és sötétedni kezd. Belekeverjük a mogyorós keveréket, majd levesszük a tűzről.

4. A keveréket az előkészített tortaformába kanalazzuk, a tetejét nedves kanállal elsimítjuk. 60 percen át sütjük, majd fémrácsra téve a formában hagyjuk kihűlni.

5. A tortát óvatosan kivesszük a formából, lehúzzuk róla a sütőpapírt. Tálalás előtt meghintjük porcukorral, és szeletekre vágjuk.