ÉDES-SAVANYÚ ZÖLDSÉG TÉSZTAPALACSINTÁN Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: kés, keverőtál, serpenyő, szűrő, tűzhely, wok, zöldséghámozó
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, keverve sütés, kikeverés, sütés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg konzerv bambuszrügy
100 dkg darabolt, hámozott vegyes zöldség
12 dkg üvegtészta
6 db tojás
4 szál szeletelt újhagyma
2 és fél evőkanál kukoricaolaj

vagy

2 és fél evőkanál mogyoróolaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Az üvegtésztát bő langyos vízbe beáztatjuk, és hagyjuk 20 percig puhulni, vagy a csomagoláson olvasható útmutató szerint megfőzzük. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük, ollóval 7-8 cm-es darabokra vágjuk.

2. A tojásokat felverjük, beleforgatjuk a tésztát az újhagymával, sózzuk, borsozzuk. Egy 20 cm átmérőjű serpenyőt nagy lángon felhevítünk. Beleöntünk 1 evőkanál olajat, és szétterítjük. A tojásos tészta egynegyedét a serpenyőbe merjük, szétterítjük az alján, majd közepes lángon 1 percig sütjük, megfordítjuk, és szükség esetén még némi olajat öntve alá, a másik oldalát is aranybarnára sütjük. A palacsintát melegen tartjuk, amíg a másik hármat is megsütjük.

3. Amikor elkészült a 4 palacsinta, nagy lángon felhevítjük a wokot vagy egy nagy, vastag aljú serpenyőt. Felhevítünk benne 1,5 evőkanálnyi olajat, és beledobjuk előbb a keményebb zöldségeket, például a sárgarépát, fél percig keverve sütjük, majd apránként hozzákeverjük a többi zöldséget (pl. zsenge kukorica, karfiol, brokkoli, zsenge cukorborsó és vöröshagyma, meghámozva és azonos méretű darabokra vágva) és a lecsepegtetett bambuszrügyet. Hozzáöntjük az édes-savanyú mártást, és keverve főzzük – akkor jó, ha a zöldségek megpuhultak, a mártás pedig átforrósodott. A zöldséges mártást rákanalazzuk a tésztapalacsintákra, és azonnal tálaljuk.

ÉDES-SAVANYÚ MÁRTÁS

3 evőkanál ecet
3 evőkanál ananászlé
2 evőkanál barna cukor
2 teáskanál szójaszósz
2 evőkanál paradicsommártás
1.5 teáskanál étkezési keményítő

1. Az étkezési keményítőt 1,5 teáskanál vízben feloldjuk, félretesszük. A többi hozzávalót, a paradicsommártást kis lábosba tesszük, közepes lángon felforraljuk.

2. Amint a mártás felforr, belekeverjük a feloldott keményítőt, és kis lángon 5 percig kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik.

Forrón tálaljuk.