KARAMELLMÁRTÁS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 20 perc  Munkaidő: 10 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, lábas, szűrő, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, forralás, hevítés, karamellizálás, szűrés

Adag: 1 adag (0.3 liter)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg kristálycukor
1 rúd félbevágott vanília
4 és fél dl tejszín

Elkészítés:

1. A hosszában kettévágott vanília magjait kikaparjuk, majd a vaníliarúddal és a tejszínnel együtt kis lábosba tesszük. Lassan felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és megvárjuk, amíg a tejszín beszívja a vanília aromáját. Szitán átszűrjük, a vaníliarudat kidobjuk.

2. Egy másik edényben, közepes lángon, a cukor felét állandóan kevergetve felolvasztjuk. Hozzáadjuk a többi cukrot is, és addig hevítjük, amíg a cukor karamellizálódik, azaz folyékony és aranybarna színű lesz.

3. A lábost levesszük a tűzről, és vékony sugárban belecsurgatjuk a tejszínt. Legyünk óvatosak, nehogy a forró karamell kifröccsenjen! Amikor már az egész tejszínt beledolgoztuk, újra felforraljuk, és kevergetve beforraljuk, amíg olyan sűrű lesz, hogy nem folyik le egy kanál hátáról. Néhány cukorcsomó maradhat a tetején, ezért fémszűrőn átszűrjük. Ezt a mártást azonnal forrón, de hidegen is tálalhatjuk.

Ez a mártás nagyon jól illik a fagylaltokhoz, de különösen finom a goffrihoz. A karamellmártást egy kevés whiskyvel vagy eszpresszókávéval is gazdagíthatjuk.