GYÜMÖLCSCSÓK Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, nyomózsák, reszelő, sütő, sütőforma, szita, turmixgép
Eljárások: darabolás, szeletelés, habverés, kikeverés, passzírozás, áttörés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, turmixolás
Adag: 6 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. Olvasztott vajjal kikenünk egy ovális sütőformát (kb. 25 cm hosszú). A sütőt 180 „C-ra előmelegítjük.
2. A gyümölcspüréhez a málnát vagy epret mixerben pürésítjük, citromlével és cukorral ízesítjük, majd finom szitán átpasszírozzuk.
3. A vajat kis edényben megolvasztjuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a zsemle- vagy piskótamorzsát, 2 evőkanál cukrot és a citromhéjat. A közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az olvasztott vajat meg a tojássárgáját, és elektromos keverővel sima masszává dolgozzuk.
4. Az epret a málnával és az áfonyával összekeverjük, az előkészített sütőformába tesszük, ráöntjük a tojásos keveréket. A sütőben 25 percig sütjük. Kivesszük, rövid ideig hűlni hagyjuk. A sütő hőfokát 200 °C-ra emeljük.
5. A málnadzsemet kis tálban felkeverjük, majd a gyümölcsrétegre kenjük.
6. A tojásfehérjét félkemény habbá verjük. A maradék cukrot apránként hozzáadjuk, és addig verjük, amíg kemény, fényes masszát kapunk. Csillagcsőrös habzsákba töltjük, és szép, egyforma adagokban a sütőforma szélére nyomjuk. Szitált porcukorral megszórjuk, és 3-5 percig sütjük, míg a habcsókok megkötnek és aranyszínt kapnak. Hidegen vagy melegen, tejszínhabbal tálaljuk.