GYÜMÖLCSCSÓK Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, nyomózsák, reszelő, sütő, sütőforma, szita, turmixgép
Eljárások: darabolás, szeletelés, habverés, kikeverés, passzírozás, áttörés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, turmixolás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg friss málna
10 dkg friss, negyedekre vágott eper
10 dkg friss áfonya
7 és fél dkg vaj
15 dkg kristálycukor
1 db finomra reszelt, héja citrom
6 db tojássárgája
10 dkg málnaíz
4 db tojásfehérje
15 dkg piskótamorzsa

vagy

15 dkg zsemlemorzsa
A gyümölcspüréhez:
40 dkg málna

vagy

40 dkg eper
ízlés szerint porcukor
ízlés szerint citromlé
A sütőformához:
igény szerint olvasztott vaj
A szóráshoz:
ízlés szerint porcukor
A tálaláshoz:
ízlés szerint tejszínhab

Elkészítés:

1. Olvasztott vajjal kikenünk egy ovális sütőformát (kb. 25 cm hosszú). A sütőt 180 „C-ra előmelegítjük.

2. A gyümölcspüréhez a málnát vagy epret mixerben pürésítjük, citromlével és cukorral ízesítjük, majd finom szitán átpasszírozzuk.

3. A vajat kis edényben megolvasztjuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a zsemle- vagy piskótamorzsát, 2 evőkanál cukrot és a citromhéjat. A közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az olvasztott vajat meg a tojássárgáját, és elektromos keverővel sima masszává dolgozzuk.

4. Az epret a málnával és az áfonyával összekeverjük, az előkészített sütőformába tesszük, ráöntjük a tojásos keveréket. A sütőben 25 percig sütjük. Kivesszük, rövid ideig hűlni hagyjuk. A sütő hőfokát 200 °C-ra emeljük.

5. A málnadzsemet kis tálban felkeverjük, majd a gyümölcsrétegre kenjük.

6. A tojásfehérjét félkemény habbá verjük. A maradék cukrot apránként hozzáadjuk, és addig verjük, amíg kemény, fényes masszát kapunk. Csillagcsőrös habzsákba töltjük, és szép, egyforma adagokban a sütőforma szélére nyomjuk. Szitált porcukorral megszórjuk, és 3-5 percig sütjük, míg a habcsókok megkötnek és aranyszínt kapnak. Hidegen vagy melegen, tejszínhabbal tálaljuk.

Ez a hagyományos angol recept a 19. századból származik. Vaníliapudingból, bogyósgyümölcs-püréből és a süteményt szépen díszítő, roppanós habcsókból áll.