PANFORTE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, sütő, sütőpapír, tortaforma
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, hámozás, hűtés, kerek sütőforma bélelése papírral, kikeverés, pirítás, sütés

Adag: 1 tortaforma (32 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg méz
18 dkg cukrozott, apróra vágott sárgabarack
9 dkg mazsola
6 dkg dió
7 dkg pirított mogyoró
12 dkg hámozott, pirított mandula
4 dkg cukrozott gyümölcshéj
9 dkg kristálycukor
5 dkg étcsokoládé
1 kiskanál őrölt fahéj
2 evőkanál kakaópor
23 dkg finomliszt

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 160 fokra (gáz: 2-3). Vékonyan kikenünk egy lapos, 20 cm átmérőjű tortasütőt, és az aljára sütőpapírt teszünk. Összekeverjük a mandulát, a mogyorót, a diót, a mazsolát, a barackot és a héjakat egy nagy tálban. Ráöntjük a lisztet, a kakaót és a fahéjat, és összekeverjük.

2. Összevegyítjük a csokoládét, a cukrot és a mézet egy kis edényben, és kis lángon addig keverjük, amíg felolvad. A száraz massza közepébe mélyedést nyomunk, és fokozatosan hozzáadjuk a mézes keveréket. Összekeverjük – kézzel, mert a massza kemény lesz.

3. Egyenletesen a tortasütőbe öntjük a masszát. Nedves kézzel lenyomjuk. Lesimítjuk a tetejét. 35 percig sütjük, amíg a panforte közepe megkeményedik. A tovasütőben hagyjuk kihűlni.

4. Amikor kihűlt, kivesszük a formából, porcukorral megszórjuk, és vékony cikkekre vágjuk.