CITROMSÖRBET HABZÓBORRAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fagyasztószekrény, fagylaltgép, kés, léfacsaró, serpenyő
Eljárások: fagyasztás, forralás, hámozás, préselés, reszelés, gyalulás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db citrom
2 és fél dl víz
20 dkg finomított kristálycukor
A tálaláshoz:
1 üveg habzóbor

vagy

1 üveg pezsgő

Elkészítés:

1. A munkaasztalon meghengergetjük a citromokat, jól megnyomkodva, hogy minél könnyebb legyen kifacsarni őket. Levágunk pár csíkot a héjukból és félretesszük díszítésnek, majd finomra lereszeljük 3 citrom héját. Annyi lét facsarunk ki a citromokból, hogy 1,75 dl-t kapjunk.

2. Vastag aljú serpenyőben, közepes-nagy lángon, kevergetve melegítjük a vizet a cukorral, amíg a cukor feloldódik. Keverés nélkül felforraljuk, és 2 percig főzzük. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a citromhéjat, lefedjük, és állni hagyjuk körülbelül 30 percig, amíg kihűl.

3. Amikor a szirup lehűlt, hozzákeverjük a citromlét. Fagylaltgépbe szűrjük, és a gyártó előírása szerint megfagyasztjuk. (Ha nincs fagylaltgépünk, a keveréket fagyasztóedénybe szűrjük, és 2 órán át fagyasztjuk, illetve amíg kásás lesz, és a széleinél megdermed. Utána tálba tesszük, átkeverjük, és újra fagyasztjuk. (Ezt a folyamatot kétszer vagy többször megismételjük.) Tálalás előtt 10 perccel kivesszük a fagyasztóból puhulni.

4. Tálaláskor 4-6 pohárba szedjük, a félretett citromhéjjal díszítjük, és felöntjük habzóborral.