ÁFONYÁS MUFFIN Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, muffin sütőforma, sütő, szita
Eljárások: kerek sütőforma bélelése papírral, kevert tészta kikeverése, kikeverés, muffin kiemelése a formából, muffinforma előkészítése sütéshez, sütés, szitálás

Adag: 6 darab

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg mélyhűtött áfonya

vagy

15 dkg friss áfonya
2 és fél dl tej
2 db tojás
45 dkg liszt
másfél tasak sütőpor
12 dkg olvasztott vaj
10 dkg barna cukor
2 csepp vaníliaaroma
Kikenéshez:
kevés olvasztott vaj

vagy

kevés olaj
Szóráshoz:
igény szerint porcukor

Elkészítés:

1. A sütőt 210 °C-ra előmelegítjük. Egy hatrészes, nagy muffinokhoz való formát kikenünk olvasztott vajjal vagy olajjal. A lisztet és a sütőport nagy tálba szitáljuk, belekeverjük a barna cukrot és az áfonyát, majd a közepébe mélyedést nyomunk.

2. A tojásokat a tejjel és a vaníliaaromával egy tálban kikeverjük, a lisztes mélyedésbe öntjük, és a tésztát fémkanállal addig keverjük, amíg összeáll. Nem kell túl sokáig kevergetni – maradhatnak benne csomók.

3. A masszát a muffinformákba kanalazzuk, úgy, hogy minden mélyedést csak a háromnegyedéig töltünk meg. A sütőben 30 percig sütjük, amíg az egyik sütemény közepébe szúrt tűre már nem ragad tészta, és tisztán húzzuk ki belőle. A muffinokat 5 percig a formában pihentetjük. A muffinokat a formában tompa végű késsel óvatosan körbevágjuk. A kés segítségével óvatosan kiemeljük a formából, és sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.

Ezt a klasszikus muffint friss és fagyasztott gyümölccsel egyaránt elkészíthetjük. Különösen ízletes, ha reggelire melegen fogyasztjuk. A tésztájába tehetünk még egész szem málnát, szedret vagy mindkettőt.
A mélyhűtött áfonyát felhasználás előtt ne olvasszuk fel, mert megfesti a muffin tésztáját.