FOKHAGYMÁS-ROZMARINGOS BÁRÁNYSÜLT BURGONYÁVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: kés, mozsár, sütő, tepsi, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, hámozás, pácolás, pihentetés, sütés, törés, tűzdelés, zsírtalanítás

Adag: 1 tepsi (6-8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 gerezd egész, hámozatlan fokhagyma
130 dkg báránycomb
maréknyi friss, zsenge rozmaring
2 és fél dl testes vörösbor
24 szem egész, tisztított újburgonya
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
igény szerint olívaolaj

Elkészítés:

1. A fokhagymagerezdeket beolajozzuk. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt nagyon puhára sütjük. Ha túl hamar barnára pirulnának, takarjuk le alufóliával. Hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk. Mozsárban fél teáskanál olajjal durva pasztává nyomkodjuk. A báránycombot hegyes késsel körös-körül beszurkáljuk, és a fokhagymapasztát beledörzsöljük. 120 percen keresztül így pihentetjük.

2. Egy tepsiben rozmaringgal megágyazunk a báránynak. A húst sóval és borssal megszórjuk, majd a tepsibe fektetjük. A burgonyát olajjal bedörzsöljük, és a bárány köré rendezzük. Szórunk rá még rozmaringot, és sózzuk, borsozzuk. 230 °C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a sütő hőmérsékletét 180 °C-ra mérsékeljük, és a hús súlyától függően, fél kilónként 15 percig sütjük, majd ráadásként még 15 percig pirítjuk.

3. A megsült bárányt 10 percig pihentetjük. Ha a burgonya nem puhult volna meg, külön tepsiben tovább sütjük. A rozmaringot kivesszük a tepsiből, a pecsenyelét zsírtalanítjuk, majd beleöntjük a bort, és a felére beforraljuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges, újra megsózzuk. A bárányt felszeleteljük, a burgonyát mellé tesszük, és meglocsoljuk a vörösboros mártással.