Osztrák csirkepaprikás Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, lábas, sütő, tűzhely
Eljárások: bundázás, darabolás, szeletelés, elősütés, hámozás, kimagozás, párolás, pihentetés, pirítás
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. A húst egyenletesen megforgatjuk a sóval, borssal, paprikával kevert lisztben.
2. Egy lábosban felhevítjük a vajat meg az olajat és 3 percig pirítjuk rajta a kétféle hagymát meg a paprikát (1. kép) .
3. Hozzákeverjük a csirkehúst (2. kép) és tovább pirítjuk 4 percig.
4. Meghintjük a paprikával (3. kép).
5. A sütőt 160 °C-ra bemelegítjük. A húshoz adjuk a darabolt paradicsomot, a sűrítményt, a vörösbort meg a levest. Lefedjük és a középső rácson 90 percig pároljuk.
6. Kivesszük, 4 percig pihentetjük, majd belekeverjük a tejfölt és megszórjuk petrezselyemmel.
7. Ropogós, friss kenyérrel és zöldsalátával tálaljuk.
Tyúkhúsalaplé
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.