CHILIS CSOKOLÁDÉFAGYLALT Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fagyasztószekrény, fazék, fémtál, habverő, hűtőszekrény, kés, lábas, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, fagyasztás, gőzölés, habverés, tojás szétválasztása

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db ancho chilipaprika
15 dkg étcsokoládé

vagy

15 dkg csokoládé
15 dkg reszelt csokoládé

vagy

15 dkg csokoládéchips
2 db tojás
1 rúd vanília
5 dl tej
5 dkg kristálycukor
5 dl zsíros tejszín

Elkészítés:

1. Az egyik tojásnak szétválasztjuk sárgáját a fehérjétől, mert csak a sárgáját fogjuk használni. A tojást a tojássárgájával és a cukorral hőálló tálba tesszük. A tálat forrásban levő vízzel félig töltött fazékra ültetjük, ügyelve, hogy a tál alja ne érjen a vízbe. Gőz fölött világosra és habosra verjük.

2. Lábosba szórjuk a felaprított csokoládét, hozzáöntjük a tejet, beledobjuk a chilipaprikát és a vanília-rudat. Kis lángon melegítjük, és a csokoládét felolvasztjuk a majdnem forró tejben. Kiemeljük a chilit és a vaníliarudat, a csokoládés tejet pedig lassan a tojásos keverékhez csorgatjuk, miközben folyamatosan tovább keverjük. Hűlni hagyjuk.

3. A tejszínt külön edényben lágy habbá verjük. Beleforgatjuk a kihűlt csokoládés masszába, a csokoládéchipsszel vagy aprított csokoládéval együtt.

4. Fagylaltgépbe tesszük, amit 15 percig járatunk (vagy amennyit a gép használati utasítása előír). Fagylaltgép hiányában fagyasztótálba simítjuk, és 60 percre a mélyhűtőbe tesszük, amíg dermedni kezd. Kivesszük, tálba öntjük, és alaposan felverjük, hogy összetörjük benne a jégkristályokat. Visszatöltjük a fagyasztótálba, és újabb 30 percre a mélyhűtőbe csúsztatjuk. Újból átkeverjük, visszatesszük a mélyhűtőbe, és keményre fagyasztjuk.

5. Tálalás előtt 15 perccel áttesszük a hűtőbe, hogy lágyabb, krémesebb legyen. Fagylaltoskanállal adagolva kínáljuk.