CHILIS CSOKOLÁDÉFAGYLALT Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fagyasztószekrény, fazék, fémtál, habverő, hűtőszekrény, kés, lábas, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, fagyasztás, gőzölés, habverés, tojás szétválasztása
Adag: 4 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. Az egyik tojásnak szétválasztjuk sárgáját a fehérjétől, mert csak a sárgáját fogjuk használni. A tojást a tojássárgájával és a cukorral hőálló tálba tesszük. A tálat forrásban levő vízzel félig töltött fazékra ültetjük, ügyelve, hogy a tál alja ne érjen a vízbe. Gőz fölött világosra és habosra verjük.
2. Lábosba szórjuk a felaprított csokoládét, hozzáöntjük a tejet, beledobjuk a chilipaprikát és a vanília-rudat. Kis lángon melegítjük, és a csokoládét felolvasztjuk a majdnem forró tejben. Kiemeljük a chilit és a vaníliarudat, a csokoládés tejet pedig lassan a tojásos keverékhez csorgatjuk, miközben folyamatosan tovább keverjük. Hűlni hagyjuk.
3. A tejszínt külön edényben lágy habbá verjük. Beleforgatjuk a kihűlt csokoládés masszába, a csokoládéchipsszel vagy aprított csokoládéval együtt.
4. Fagylaltgépbe tesszük, amit 15 percig járatunk (vagy amennyit a gép használati utasítása előír). Fagylaltgép hiányában fagyasztótálba simítjuk, és 60 percre a mélyhűtőbe tesszük, amíg dermedni kezd. Kivesszük, tálba öntjük, és alaposan felverjük, hogy összetörjük benne a jégkristályokat. Visszatöltjük a fagyasztótálba, és újabb 30 percre a mélyhűtőbe csúsztatjuk. Újból átkeverjük, visszatesszük a mélyhűtőbe, és keményre fagyasztjuk.
5. Tálalás előtt 15 perccel áttesszük a hűtőbe, hogy lágyabb, krémesebb legyen. Fagylaltoskanállal adagolva kínáljuk.