SÖRBETGOLYÓK Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: fagyasztószekrény, karalábévájó, keverőtál, lábas, műanyagfólia, sütőpapír, tepsi, tűzhely
Eljárások: csokoládé temperálása, fagyasztás, formázás, forralás, szögletes forma bélelése papírral

Adag: 8-10 főre (24 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg készen vásárolt sörbet
25 dkg olvasztott étcsokoládé

Elkészítés:

1. Kissé felolvasztjuk a sörbetet (ha akkor hozzálátunk, amint hazaértünk, ez a lépés kimaradhat, mert épp jó állapotban lesz), és egy műanyag edényben 2,5 cm mélyen kiterítjük. A fagyasztóba tesszük.

2. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a fagyasztóba tesszük. Dinnyekanállal kis golyókat teszünk a sörbetből a tepsire. Mindegyikbe kis koktélrudat szúrunk. Műanyag fóliával letakarjuk, és éjszakára a fagyasztóba tesszük.

3. A csokoládét egy kis tálba tesszük. Egy edényben vizet forralunk, majd levesszük a tűzről, fölé tesszük a csokoládés tálat, de vigyázzunk, ne érjen a vízbe. Néha megkeverjük, hogy elolvadjon. Tegyük félre, hadd hűljön egy kicsit.

4. Ez a rész a legnehezebb, legyünk óvatosak. Egy kis csokoládét külön tálba merünk, hogy ha a többit elrontjuk, ne menjen veszendőbe az egész. Egyszerre csak néhány sörbettel dolgozunk, hogy nehogy a többi megolvadjon. Belemártjuk a csokoládéba, visszatesszük a tepsire és ismét a mélyhűtőbe. Ha szükséges, néha újrahevítjük a csokoládét. Kissé folyékonynak kell lennie, hogy ne vonja be a sörbetet túl vastagon. Pótoljuk az olvasztott csokoládét, ha szükséges, de ha ragadni, összetapadni látszik, kezdjük újra, új tállal. Fagyasztóban tartjuk a sörbetet a tálalásig.

Az önolvasztós mélyhűtőben a sörbet kiszárad, ha nem takarjuk be alaposan. Szárazjégen tálaljuk, vagy egy tálban, amelyet egy másik, jéggel bélelt tálba állítunk. Jégtálat úgy készítünk, hogy egy tálat félig töltünk vízzel, néhány szirmot és levelet úsztatunk rajta, és egy másik tálat állítunk bele, amely lenyomja ugyan a vizet, de nem ér le a tál aljára. A víz tál alakban fog megfagyni. Egy forró vízbe mártott ronggyal tudjuk kivenni belőle a tálat.
A sörbet víz alapú fagylalt, amely hagyományosan sem tejterméket, sem tojást nem tartalmaz, habár napjainkban időnként habbá vert tojásfehérjét adnak hozzá. A sörbetet vagy két fogás között szokás kínálni, hogy megtisztítsa az ízlelőbimbókat, vagy a fogások végén üdítő édességként. Átkeverve (turmixolva) vagy fagyott állapotban kínálják.