Sült kalamári tartármártással Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: fokhagymaprés, keverőtál, papírtörlő, reszelő, séfkés, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, kikeverés, panírozás zsemlemorzsával, reszelés, gyalulás, sütés bő zsiradékban, zúzás
Adag: 8 főre
Elkészítés:
1. Vékonyan felszeleteljük a tintahalat, megforgatjuk a kukoricalisztben, lerázzuk a felesleget. Belemártjuk a fokhagymával és citromhéjjal kevert tojásba, majd a zsemlemorzsába.
2. Egy vastag falú edényt harmadáig megtöltünk olajjal, és felhevítjük. Az olaj akkor elég meleg, ha egy kenyérkocka 15 másodperc alatt aranyszínűre pirul benne. Kis adagokban óvatosan beletesszük a kalamárit, és 1 percig sütjük, amíg átmelegszik, és kissé megbarnul. Szűrőkanállal kiszedjük. Papírtörlőn lecsepegtetjük, és melegen tartjuk, amíg kisütjük a többit.
3. A tartármártáshoz összekeverjük a majonézt, a snidlinget, a savanyú hagymát és a mustárt. A kalamárival együtt tálaljuk.
Majonéz
1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).
2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.
3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).
4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.
5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.