FŰSZERES SERTÉSRIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, fokhagymaprés, kés, keverőtál, papírtörlő, serpenyő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, elősütés, fonnyasztás, formázás, főzés, hámozás, kikeverés, sütés bő zsiradékban, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 csipet kristálycukor
1 teáskanál édesköménymag
1 teáskanál szárított oregánó
1 evőkanál sűrített paradicsom
40 dkg darabolt, konzerv paradicsom
A húsgombóchoz:
45 dkg darált sertéshús
1 db tojás
1 csipet só
1 teáskanál tört fekete bors
1 evőkanál apróra vágott vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 szelet vastag szeletre vágott, héja nélkül fehérkenyér
A rizottóhoz:
28 dkg rizottórizs
10 dl marhahús-alaplé
másfél dl vörösbor
1 kis fej apróra vágott vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál vaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
A sütéshez:
igény szerint kukoricaolaj
A tálaláshoz:
igény szerint bazsalikomlevél
Az áztatáshoz:
igény szerint víz

vagy

igény szerint tej

Elkészítés:

1. A kenyérszeletet 5 percre vízbe vagy tejbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Elkeverjük a darált hússal, a fokhagymával, a vöröshagymával, a törött borssal és csipetnyi sóval, és a tojással alaposan összegyúrjuk.

2. Közepes lángon felhevítjük az olajat egy serpenyőben. A masszából gombócokat formálunk, és – több adagban – barnára sütjük, lecsepegtetjük.

3. Vastag aljú serpenyőben a paradicsomhoz keverjük a sűrített paradicsomot, az oregánót, az édesköménymagot és a cukrot, beletesszük a húsgombócokat. Felforraljuk, majd takaréklángon 30 percig főzzük.

4. Közben a vajat az olívaolajjal felforrósítjuk, és a vöröshagymát gyakran megkeverve üvegesre pirítjuk benne.

5. Takaréklángon belekeverjük a rizst, és folytonosan kevergetjük 2-3 percig. Felöntjük a vörösborral, és 1 percig keverjük. Merőkanalanként hozzáadjuk a forró alaplét. Csak akkor adunk hozzá újabb adagot, ha a rizs már felszívta a folyadékot. Körülbelül 20 percig tart, amíg a rizs az összes lét magába szívja, és krémes lesz. Végül sóval, borssal ízesítjük.

6. A rizottót a húsgombócokkal tányérokra osztjuk, meglocsoljuk a mártással, bazsalikommal díszítjük, és tálaljuk.

MARHAHÚSALAPLÉ

150 dkg borjúcsont vagy
150 dkg marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa
1 db bouquet garni

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.