FŰSZERES SERTÉSRIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, fokhagymaprés, kés, keverőtál, papírtörlő, serpenyő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, elősütés, fonnyasztás, formázás, főzés, hámozás, kikeverés, sütés bő zsiradékban, zúzás
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A kenyérszeletet 5 percre vízbe vagy tejbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Elkeverjük a darált hússal, a fokhagymával, a vöröshagymával, a törött borssal és csipetnyi sóval, és a tojással alaposan összegyúrjuk.
2. Közepes lángon felhevítjük az olajat egy serpenyőben. A masszából gombócokat formálunk, és – több adagban – barnára sütjük, lecsepegtetjük.
3. Vastag aljú serpenyőben a paradicsomhoz keverjük a sűrített paradicsomot, az oregánót, az édesköménymagot és a cukrot, beletesszük a húsgombócokat. Felforraljuk, majd takaréklángon 30 percig főzzük.
4. Közben a vajat az olívaolajjal felforrósítjuk, és a vöröshagymát gyakran megkeverve üvegesre pirítjuk benne.
5. Takaréklángon belekeverjük a rizst, és folytonosan kevergetjük 2-3 percig. Felöntjük a vörösborral, és 1 percig keverjük. Merőkanalanként hozzáadjuk a forró alaplét. Csak akkor adunk hozzá újabb adagot, ha a rizs már felszívta a folyadékot. Körülbelül 20 percig tart, amíg a rizs az összes lét magába szívja, és krémes lesz. Végül sóval, borssal ízesítjük.
6. A rizottót a húsgombócokkal tányérokra osztjuk, meglocsoljuk a mártással, bazsalikommal díszítjük, és tálaljuk.
MARHAHÚSALAPLÉ
1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.