Gyors paradicsommártás Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 25 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg konzerv, kockára vágott paradicsom

vagy

60 dkg friss, kockára vágott paradicsom
1 fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
5 gerezd vékonyra szeletelt fokhagyma
3 és fél dl zöldségalaplé
2 evőkanál olívaolaj

vagy

2 evőkanál napraforgóolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
kevés chilipor

Elkészítés:

1. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a vöröshagymát a fokhagymával együtt, és folyamatos kevergetés mellett 3 perc alatt üvegesre pároljuk.

2. Beletesszük a paradicsomot, ha konzervet használunk akkor a levét is . Chilivel ízesítjük, és felöntjük az alaplével. Közepes-nagy lángon 10 perc alatt összefőzzük, ezalatt a paradicsom kicsit besűrűsödik, és a mártás íze intenzívebbé válik.

3. Sóval, borssal ízesítjük. Melegen adjuk az asztalra.

Zöldségalaplé

150 dkg darabolt vegyes zöldség
5 szem durvára tört szegfűbors
1 kiskanál sáfrányos szeklice
1 csokor zöldpetrezselyem
5 dkg só
20 dkg kelkáposzta
1 nagyobb vöröshagyma
1 dl olaj
1 kiskanál szerecsendió virág
1 darabka darabolt gyömbérgyökér
1 evőkanál egész bors
1 ágacska lestyán levél vagy
1 ágacska zellerlevél
ízlés szerint kristálycukor

A kelkáposzta és a vöröshagyma kivételével az olajon megpirítjuk a zöldségeket. Adhatunk hozzá kanálka cukrot is, mely kiemeli a pirított zöldségek ízét. Amikor a zöldségek megpirultak felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, kelkáposztát és a fűszereket. Sózzuk és lassan másfél-két órát főzzük. Ha kész leszűrjük és hűtőben tároljuk. Levesek, mártások, főzelékek készítésekor alapléként használjuk.