Gyors paradicsommártás Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 25 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás
Adag: 4-6 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a vöröshagymát a fokhagymával együtt, és folyamatos kevergetés mellett 3 perc alatt üvegesre pároljuk.
2. Beletesszük a paradicsomot, ha konzervet használunk akkor a levét is . Chilivel ízesítjük, és felöntjük az alaplével. Közepes-nagy lángon 10 perc alatt összefőzzük, ezalatt a paradicsom kicsit besűrűsödik, és a mártás íze intenzívebbé válik.
3. Sóval, borssal ízesítjük. Melegen adjuk az asztalra.
Zöldségalaplé
A kelkáposzta és a vöröshagyma kivételével az olajon megpirítjuk a zöldségeket. Adhatunk hozzá kanálka cukrot is, mely kiemeli a pirított zöldségek ízét. Amikor a zöldségek megpirultak felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, kelkáposztát és a fűszereket. Sózzuk és lassan másfél-két órát főzzük. Ha kész leszűrjük és hűtőben tároljuk. Levesek, mártások, főzelékek készítésekor alapléként használjuk.