Sajtos cukkinivirág Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 80 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, műanyagfólia, papírtörlő, szűrőlapát, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: bundázás, darabolás, szeletelés, kelesztés, kevert tészta kikeverése, kovászolás, pihentetés, sütés bő zsiradékban, töltés

Adag: 8-10 főre (24 adag)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
24 db cukkinivirág
5 dkg kefalotiri sajt

vagy

5 dkg parmezán sajt
18 dkg finomliszt
8 db filézett szardínia
másfél dkg friss élesztő

vagy

 dkg szárított élesztő
A sütéshez:
ízlés szerint olaj

Elkészítés:

1. A lisztet és egy és egynegyed kiskanál sót egy tálba tesszük, a közepébe mélyedést nyomunk. Az élesztőt elkeverjük egy és egynegyed csésze meleg vízben, s ha felolvadt, a liszthez öntjük. Fokozatosan sűrű tésztát keverünk. Letakarjuk műanyag fóliával, és 60 percig meleg helyre tesszük. Ne keverjük.

2. Óvatosan kinyitjuk a cukkinivirágot és kivesszük a porzószálat. Megmossuk, lecsepegtetjük. A sajtot 1 cm-es kockákra, a szardellákat 1,5 cm-es darabokra vágjuk.

3. Egy sajtkockát és egy darab szardellát teszünk mindegyik virág közepébe. Ráhajtjuk a szirmokat. Egy vastag falú edényt harmadáig megtöltünk olajjal, és felhevítjük. Az olaj akkor elég meleg, ha egy kenyérkocka 15 másodperc alatt aranyszínűre pirul benne. A virágokat a tésztába mártjuk, lerázzuk a fölösleget. Adagonként 1-2 percig sütjük, amíg megdagad és kissé megbarnul. Papírtörlőn lecsepegtetjük. Forrón tálaljuk.