TANDOORI CSIRKENYÁRSAK Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: grillrács, hűtőszekrény, keverőtál, nyárs, sütő, tepsi
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, hámozás, kikeverés, pácolás, sütés, zúzás
Adag: 2-4 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A csirkét 3 cm-es kockákra vágjuk, és a beolajozott nyársakra húzzuk, egy nyársra 3-4 darabot (1. kép). A nyársakat lapos edényben egymás mellé helyezzük.
2. A joghurtból a zúzott fokhagymával, a tandoori – vagy vindaloo-krémmel mártást készítünk, jól összekeverjük (2. kép), és egyenletesen a csirkehúsra kenjük (3. kép). Folpackkal lefedve 4-5 órán át érni hagyjuk – a húst a pácban többször megforgatjuk.
3. A sütőlemezt kibéleljük alufóliával, és megkenjük olvasztott ghee-vel (vagy vajjal kivajazzuk). A nyársakat addig kell sütni, míg a felszínük pirulni kezd (4. kép), és a hús megpuhul – vagyis mindkét oldalon 4-5 percig. Amikor a hús félig megpuhult, kenjük be újra ghee-vel (tisztított vajjal), hogy ne száradjon ki.
4. A nyársakat rizságyra helyezzük, zöldcitrom-gerezddel díszítve, garam masalával meghintve kínáljuk.
VINDALOO-KRÉM
1. Vindaloo-krémet otthon is készíthetünk. Ehhez először 6 darab szárított chilipaprikát (cseresznyepaprikát) meleg vízbe áztatunk.
2. Szárazon megpirítunk 1 evőkanál koriandermagot és egy teáskanál római köményt, ugyanennyi fekete mustármagot, lepkeszegmagot és fekete borsot.
3. A leszűrt chilit, a pirított fűszereket, 1 teáskanál kurkumát finomra daráljuk, majd belekeverünk 2 evőkanál ecetet és 1 teáskanál cukrot. Ezt a krémet hűtőszekrényben egy hétig eltarthatjuk.