TANDOORI CSIRKENYÁRSAK Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: grillrács, hűtőszekrény, keverőtál, nyárs, sütő, tepsi
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, hámozás, kikeverés, pácolás, sütés, zúzás

Adag: 2-4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg csirkemellfilé
1 evőkanál vindaloo- krém

vagy

1 evőkanál tandoori-krém
1 kisebb zöldcitrom
1 és ¼ dl joghurt
másfél teáskanál garam masala
½ teáskanál zúzott fokhagyma
2 evőkanál vaj

vagy

2 evőkanál ghee
ízlés szerint só
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A csirkét 3 cm-es kockákra vágjuk, és a beolajozott nyársakra húzzuk, egy nyársra 3-4 darabot (1. kép). A nyársakat lapos edényben egymás mellé helyezzük.

2. A joghurtból a zúzott fokhagymával, a tandoori – vagy vindaloo-krémmel mártást készítünk, jól összekeverjük (2. kép), és egyenletesen a csirkehúsra kenjük (3. kép). Folpackkal lefedve 4-5 órán át érni hagyjuk – a húst a pácban többször megforgatjuk.

3. A sütőlemezt kibéleljük alufóliával, és megkenjük olvasztott ghee-vel (vagy vajjal kivajazzuk). A nyársakat addig kell sütni, míg a felszínük pirulni kezd (4. kép), és a hús megpuhul – vagyis mindkét oldalon 4-5 percig. Amikor a hús félig megpuhult, kenjük be újra ghee-vel (tisztított vajjal), hogy ne száradjon ki.

4. A nyársakat rizságyra helyezzük, zöldcitrom-gerezddel díszítve, garam masalával meghintve kínáljuk.

Készíthetjük oly módon, hogy nagyobb mennyiségű pácot készítünk, melyben akár egy éjszaka hosszan pácoljuk a húskockákat. Ezután tűzzük a húst nyársra. A megmaradt fűszeres joghurtot főzéssel besűrítjük, és mártásként a húshoz adjuk.
Szabadtűzön, roston is elkészíthetjük ezt a fogást, így még különlegesebb ízhatást érhetünk el.
A tandoori-krémet szorosan visszazárva, hűtőszekrényben hónapokig eltarthatjuk.

VINDALOO-KRÉM

6 db szárított cseresznyepaprika vagy
6 db szárított chilipaprika
1 teáskanál kristálycukor
2 evőkanál ecet
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál fekete bors
1 teáskanál lepkeszegmag
1 teáskanál fekete mustármag
1 teáskanál őrölt római kömény
1 evőkanál koriandermag

1. Vindaloo-krémet otthon is készíthetünk. Ehhez először 6 darab szárított chilipaprikát (cseresznyepaprikát) meleg vízbe áztatunk.

2. Szárazon megpirítunk 1 evőkanál koriandermagot és egy teáskanál római köményt, ugyanennyi fekete mustármagot, lepkeszegmagot és fekete borsot.

3. A leszűrt chilit, a pirított fűszereket, 1 teáskanál kurkumát finomra daráljuk, majd belekeverünk 2 evőkanál ecetet és 1 teáskanál cukrot. Ezt a krémet hűtőszekrényben egy hétig eltarthatjuk.