ALMÁS TÁSKÁK Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 75 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: derelyevágó, gyúródeszka, hűtőszekrény, kenőecset, kés, öntöttvas lábas, sütő, sütőlap, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, forralás, főzés, hámozás, hűtés, kimagozás, nyújtás, pirítás, sütés, töltés

Adag: 8-10 darab

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg leveles tészta
3 evőkanál víz
1 db tojás
6 dkg kristálycukor
Almakompóthoz:
2 db hámozott, kockára vágott alma
2 és fél evőkanál víz
1 csipet őrölt fahéj
3 dkg kristálycukor
3 dkg vaj
1 csipet vanilincukor
¼ db leve citrom

Elkészítés:

1. A leveles tésztát 5 mm vékony lappá nyújtjuk. Derelyevágóval 8-10 darab, 12 cm átmérőjű kört vágunk ki belőle, amelyeket egyenként ovális lappá nyújtunk (kb. 12×20 cm). Zsírpapírral kibélelt sütőlemezre fektetjük őket, és hideg helyre tesszük.

2. Az almakompóthoz öntöttvas serpenyőben, kis lángon, megolvasztjuk a cukrot a vajjal, és hagyjuk, hogy kicsit megbarnuljon. Beletesszük az almakockákat, 2 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a citromlevet, a vaníliás cukrot, a fahéjat és 2,5 evőkanál vizet. Felforraljuk, kevergetve 5 percig főzzük, míg a víz elpárolog. Szétterítjük egy tányéron, hogy gyorsabban hűljön.

3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztadarabokat belisztezett gyúródeszkára vagy munkafelületre fektetjük. A széleket kissé felvert tojással megkenjük, az almakompótot a tésztalapok közepére halmozzuk. A tészta másik felét ráhajtjuk, a batyu széleit összefogjuk-összenyomjuk. Az almás táskákat sütőlemezre fektetjük. Mindegyik tetejét megkenjük tojással. Késheggyel kis metszést ejtünk rajta.

4. Kis edényben, közepes lángon, a cukrot 3 evőkanál vízzel, állandóan keverve felforraljuk, majd a szirupot a tűzről levéve hűlni hagyjuk.

5. A táskákat a sütőben 5 percig sütjük, majd a sütő hőmérsékletét 180 °C-ra csökkentjük, és a süteményeket további 15-20 percig sütjük. Kivesszük, a táskák tetejét a sziruppal megkenjük, sütőrácsra téve hűlni hagyjuk. Melegen vagy hidegen tálaljuk.

Vaníliás cukrot magunk is készíthetünk oly módon, hogy friss vaníliarudat helyezünk egy porcukorral megtöltött üvegbe, majd légmentesen lezárjuk.

LEVELES TÉSZTA

10 dkg hideg vaj
25 dkg liszt
2-3 csepp citromlé
1 teáskanál só
4 dkg olvasztott vaj

1. A lisztet a sóval a gyúródeszkára vagy munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,2 dl vízbe keverjük, és a vajjal együtt a mélyedésbe töltjük, ujjainkkal elkeverjük (1. kép). A keverőlapát oldalával kívülről befelé haladva beleforgatjuk a lisztet, míg az egész massza morzsás állagúvá válik. Kicsit átgyúrjuk, és ha szükségesnek ítéljük, még kevés vizet teszünk hozzá, hogy sima, fényes tésztát kapjunk.

2. A tésztacipó tetejét kereszt alakban mélyebben bevágjuk (2. kép). Enyhén belisztezett zsírpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át a hűtőszekrényben pihentetjük, mert így könnyebb lesz a tésztát kinyújtani. A hideg vajat szintén két réteg zsírpapír vagy frissen tartó fólia közé tesszük, és a sodrófával ellapogatva, 2 cm vastag, négyzet alakú lapot formálunk belőle. Így a vaj is könnyebben alakítható, nyújtható, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, enyhén belisztezett gyúródeszkára vagy munkafelületre fektetjük. A közepétől kifelé haladva nyújtjuk (3. kép) úgy, hogy keresztformát kapjunk. A keresztforma közepét vastagabbra hagyjuk, mint a széleket.

4. A vajat a tészta közepére fektetjük, minden oldalról ráhajtjuk a tésztát (4. kép): teljesen becsomagoljuk.

5. A sodrófát végiggörgetjük a csomagon: így a széleket is lezárjuk (5. kép). Enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen kb. 12 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk.

6. A felesleges lisztet letöröljük róla, majd a tésztát méretének harmadára hajtogatjuk úgy, hogy a két külső harmados a középsőre hajtjuk (6. kép). Ujjunkat a tésztába nyomva megjelöljük az első hajtást, és a tésztaszéleket úgy hajtjuk egymásra, hogy pontosan fedjék egymást. Frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.

7. A tésztát a gyúródeszkára vagy munkalapra fordítjuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy könyv, aminek a kötése bal kéz felé esik (7. kép). Sodrófával megint végigmegyünk rajta, hogy a széleket lezárjuk.

8. Az 5-6-7. lépést még háromszor megismételjük, minden alkalommal újabb jelölést hagyunk a tésztán, amivel a hajtogatások számát jelezzük (8. kép). A tésztát minden nyújtás után 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A kész tésztán négy ujjnyomnak kell lennie. A nyújtásokkal és hajtogatásokkal a tészta egyre simább lesz. Végül még 30 percre ismét a hűtőszekrénybe tesszük. Az előkészített tésztát azonnal felhasználhatjuk, de le is fagyaszthatjuk.