TÚRÓVAL TÖLTÖTT KALÁCS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  olcsó
Eszközök: gyúródeszka, kenőecset, keverőtál, konyhai mérleg, kuglófsütő, lábas, nyújtófa, reszelő, sütő
Eljárások: dagasztás, formázás, göngyölés, kelesztés, kikeverés, kovászolás, nyújtás, reszelés, gyalulás, sütés, töltés

Adag: 1 kuglófforma (12 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
1 dkg só
2 és ⅓ dl tej
4 dkg élesztő
10 dkg kristálycukor
10 dkg vaj
1 dkg vaníliás cukor
1 db tojás
50 dkg búzaliszt
1 db reszelt héja citrom
A töltelékhez:
25 dkg tehéntúró
1 dkg búzaliszt
1 db reszelt héja citrom
8 dkg kristálycukor
2 dkg vaníliás cukor
1 db tojás

Elkészítés:

1. Készítsünk kovászt az élesztőből, kevés tejből, cukorból, egy kis liszt hozzáadásával. A megkelt kovászhoz adjuk hozzá a maradék lisztet, a tejet, a cukrot, a tojássárgáját, a sót, a vaníliáscukrot, a citromhéjat, és dagasszunk belőle közepesen lágy tésztát. Pihentessük 10 percig.

2. Keverjük össze a töltelékhez a túrót a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával, a liszttel és a citromhéjjal (1. kép).

A pihentetett tésztát téglalap alakúra, kb. 30×12 cm-re nyújtsuk ki, és kenjük rá a túrótölteléket. A tésztát a töltelékkel együtt tekerjük fel, majd középen vágjuk ketté (2. kép). A két tésztát csavarjuk össze egymással (3. kép), a fonatot a végénél illesszük össze, hogy egy koszorúformát kapjunk (4. kép), tegyük kivajazott, lisztezett kuglóf formába (5. kép), és kelesszük 30 percig. Kenjük meg a tetejét az egész, felvert tojással, és előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig süssük. Várjuk meg, hogy a máz megszilárduljon, aztán tálalhatjuk is.

Egy kis természetes joghurtból készített masszával még ízletesebbé tehetjük.