TÚRÓVAL TÖLTÖTT KALÁCS Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető olcsó
Eszközök: gyúródeszka, kenőecset, keverőtál, konyhai mérleg, kuglófsütő, lábas, nyújtófa, reszelő, sütő
Eljárások: dagasztás, formázás, göngyölés, kelesztés, kikeverés, kovászolás, nyújtás, reszelés, gyalulás, sütés, töltés
Adag: 1 kuglófforma (12 főre)
Elkészítés:
1. Készítsünk kovászt az élesztőből, kevés tejből, cukorból, egy kis liszt hozzáadásával. A megkelt kovászhoz adjuk hozzá a maradék lisztet, a tejet, a cukrot, a tojássárgáját, a sót, a vaníliáscukrot, a citromhéjat, és dagasszunk belőle közepesen lágy tésztát. Pihentessük 10 percig.
2. Keverjük össze a töltelékhez a túrót a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával, a liszttel és a citromhéjjal (1. kép).
A pihentetett tésztát téglalap alakúra, kb. 30×12 cm-re nyújtsuk ki, és kenjük rá a túrótölteléket. A tésztát a töltelékkel együtt tekerjük fel, majd középen vágjuk ketté (2. kép). A két tésztát csavarjuk össze egymással (3. kép), a fonatot a végénél illesszük össze, hogy egy koszorúformát kapjunk (4. kép), tegyük kivajazott, lisztezett kuglóf formába (5. kép), és kelesszük 30 percig. Kenjük meg a tetejét az egész, felvert tojással, és előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig süssük. Várjuk meg, hogy a máz megszilárduljon, aztán tálalhatjuk is.
Egy kis természetes joghurtból készített masszával még ízletesebbé tehetjük.